Παιχνίδια φαντασίας στο κέντρο της πόλης

Το Athens Plaython Festival στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, στο Θησείο
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 10:45
A- A A+

Σε μια εορταστική ατμόσφαιρα με έντονα χρώματα, ανεβασμένη διάθεση και, πάνω από όλα, αισιοδοξία και χαρά που τόσο απαραίτητες  είναι στην εποχή μας, πρωτότυπα και διασκεδαστικά παιχνίδια αναλαμβάνουν να ξυπνήσουν το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Τα αστικό τοπίο της Αθήνας θα μεταμορφωθεί σε έναν μεγάλο παιχνιδότοπο, με επίκεντρο τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, στο Θησείο, όπου επιστρέφει ανανεωμένο για δεύτερη χρονιά το Athens Plaython Festival, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Με αγάπη στα παιχνίδια και την τεχνολογία

Μέσα από παιχνίδια μεγάλων διαστάσεων, που παίζονται, κυρίως, σε εξωτερικούς χώρους με ή χωρίς χρήση νέων τεχνολογιών, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κυνηγήσει δράκους φτιαγμένους από laser, να αλλάξει τα σύνορα, να χτίσει ανθρώπινους πύργους, να ψιθυρίσει μυστικά τραγούδια και να παίξει με αδυσώπητες πριγκίπισσες, αλλά και να σχεδιάσει καινούρια παιχνίδια με τη βοήθεια καινοτόμων εργαστηρίων και ομιλιών.

Με σκοπό την «παιχνιδιάρικη» αναβάθμιση της ζωής στην πόλη, το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Athens Plaython, που αποτελείται από μία νέα και δυναμική ομάδα ανθρώπων, που αγαπά τα παιχνίδια, την εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες και στηρίζει τις ενέργειές της σε μια δραστήρια κοινότητα εθελοντών, ενώ το 2011, απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον  διαγωνισμό «Disruption and Learning» του TedxAthens, ανάμεσα σε 153 προτάσεις.

Με καινοτομίες και ανανεωμένη διάθεση

Εξελίσσοντας τη δράση του, αυτή τη χρονιά, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με Θέατρα Δρόμου από όλη την Ευρώπη, τα οποία θα φέρουν στην Αθήνα την ροκ όπερα «Dragon», στα πλαίσια της οποίας έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες θα καλέσουν τους επισκέπτες να συμμετάσχουν σε παιχνίδια εμπνευσμένα από τους ευρωπαϊκούς μύθους των δράκων, και σε εντυπωσιακά εργαστήρια νέων τεχνολογιών στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Επίσης, οργανώνει για πρώτη φορά το Athens Plaython Talks, μια σειρά ομιλιών με θεματικές που αφορούν στον σχεδιασμό παιχνιδιών την εποχή των κοινωνικών και πολιτικών ανακατατάξεων, αλλά και στη σχέση της πόλης με την κοινότητα, τις νέες τεχνολογίες και, φυσικά, τα παιχνίδια.

Δράκοι με smart – phones…

Τα φετινά παιχνίδια μεγάλων διαστάσεων πατούν στον κόσμο του πραγματικού, αλλά και της φαντασίας. Αντλούν τη θεματολογία και την έμπνευσή τους από τις ιστορίες και τους μύθους των Ακριτών και τους δράκους. Συνδυάζουν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας με τη δράση στον ανοιχτό χώρο, το ομαδικό πνεύμα και τις ατομικές πρωτοβουλίες και ιδιαιτερότητες, εξασφαλίζοντας ότι όλοι θα βρουν τον τρόπο να διασκεδάσουν. Μάλιστα, μέσω των εργαστηρίων, δίνεται και η έμπρακτη δυνατότητα στους «παίκτες» να φτιάξουν δικά τους παιχνίδια και  δράκους, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και απρόσμενων υλικών, όπως το φως.

Λοιπόν, είστε έτοιμοι να κατακτήσετε την αιώνια Αποτυχία; Η Αυτοκρατορία είναι στα χέρια σας, όπως και η τύχη του κρυστάλλινου κύβου. Ποια τακτική θα ακολουθήσετε, για να κατακτήσετε ένα κομμάτι γης; Μέχρι που θα φτάνατε, για να προστατεύσετε τον πύργο σας και να χτίσετε το οχυρό σας στο κέντρο της πόλης;

Όμως, δεν είναι όλα παίξε γέλασε

Και επειδή η γνώση είναι πάντα πολύτιμη, ο γνωστός αμερικανός συγγραφέας του «Well - Played Games», Bernard De Koven, ο οποίος θεωρείται πατέρας των παιχνιδιών πόλης, θα μας ταξιδέψει στο σύμπαν της υπερ-πραγματικότητας και θα μας δείξει πως το παιχνίδι επηρεάζει και αναπτύσσει τις πνευματικές δεξιότητες του ανθρώπου. Επίσης, μέσα από μια σειρά ομιλιών στο πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη, οι συμμετέχοντες – μικροί και μεγάλοι – θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν πράγματα για τον σχεδιασμό των παιχνιδιών και να πληροφορηθούν το πώς η παιγνιώδης έκφραση μπορεί να κερδίσει μια σημαντική θέση στον σημερινό κόσμο και να αλλάξει τη σχέση μας με αυτόν.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
10:00 - 19:00: Εργαστήρια στο Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15).
15:00 - 21:00: Ομιλίες στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης). 

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
11:00 - 19:00: Παιχνίδια με αφετηρία τον σταθμό του Θησείου.
13:00 - 15:00: Εργαστήριο Παιχνιδιού στον δρόμο, με τον Bernard De Koven, δίπλα από τον σταθμό του Θησείου.

Πληροφορίες:
Για τα εργαστήρια και τις ομιλίες είναι απαραίτητη η κράτηση στο τηλ.: 6942 938705.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς