Προειδοποίηση ΗΠΑ επί του ρωσικού σχεδίου για τα χημικά της Συρίας

«Όχι» σε στρατιωτική δράση από τον αρχηγό των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 17:49
UPD:18:49
REUTERS/POOL

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

A- A A+

Οι ΗΠΑ αναμένουν ένα αληθινό και επαληθεύσιμο σχέδιο για το διεθνή έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας από πλευράς Ρωσίας, αλλά δε θα περιμένουν για πολύ ούτε θα το δεχθούν σαν παρελκυστική τακτική, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα εξετάσει εξονυχιστικά το ρωσικό σχέδιο», πρόσθεσε ο κ. Κέρι.

STATEVIDEO

Η ομιλία του Τζον Κέρι

Συμφωνία Ομπάμα - Ολάντ - Κάμερον για διαβούλευση στον ΟΗΕ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησε στην πρόταση να συζητηθεί και να «εξεταστεί σοβαρά» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η ρωσική πρόταση για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Στην πρόταση συμφώνησαν ο κ. Ομπάμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, σε τηλεφωνική τους συνομιλία.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους», τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Οι συνομιλίες πρόκειται να αρχίσουν εντός της ημέρας στον ΟΗΕ και θα συμπεριλαμβάνουν τη συζήτηση επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Όχι στο σχέδιο Ομπάμα» από τον αρχηγό των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία

Ο επικεφαλής των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε την Τρίτη ότι θα ψηφίσει κατά του σχεδίου εξουσιοδότησης του προέδρου Ομπάμα από το Κογκρέσο για τη χρήση βίας στη Συρία.

Πρόκειται για απόφαση η οποία δημιουργεί σοβαρές περιπλοκές στην προσπάθεια του αμερικανού προέδρου να λάβει «λευκή επιταγή» για δράση από το Κογκρέσο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υφίσταται ζωτικό ζήτημα εθνικής ασφάλειας στη Συρία», αναφέρει ο κ. ΜακΚόνελ, σε δήλωση του, με την οποία γίνεται ο μόνος εκ των τεσσάρων ηγετών σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία, ο οποίος τάσσεται κατά του σχεδίου.

Το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικανών σημείωσε ότι υπάρχουν «πολλά αναπάντητα ερωτήματα» σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατηγική στη Συρία και το προτεινόμενο χτύπημα θα μπορούσε να είναι «μια απλή επίδειξη», ενώ η ρωσική πρόταση για το διεθνή έλεγχο των χημικών όπλων «θα άξιζε να διερευνηθεί».

Μπένερ: Δεν έχει πειστεί ο αμερικανικός λαός

Η γραμμή του προέδρου Ομπάμα δεν έχει πείσει τον αμερικανικό λαό για την ανάγκη χρήσης βίας στη Συρία, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και κορυφαίος παράγοντας των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μπένερ.

Ο κ. Μπένερ σημείωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το αντίκτυπο το οποίο θα έχει το διάγγελμα του κ. Ομπάμα το βράδυ της Τρίτης, ενώ εξέφρασε σκεπτικισμό για το ρωσικό σχέδιο για τα χημικά όπλα, «λόγω των μερών τα οποία αναμένεται να εμπλακούν».

Χέιγκελ: Να διατηρήσουμε τη στρατιωτική απειλή

«Ελπίζουμε ότι το σχέδιο για διεθνή έλεγχο των χημικών όπλων του Άσαντ θα αποτρέψει τα στρατιωτικά χτυπήματα, ωστόσο η απειλή για χρήση βίας πρέπει να μείνει σταθερή για να επιτύχει κάθε διπλωματική προσπάθεια», υπογράμμισε, εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας στην ίδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στην οποία είχε απευθυνθεί νωρίτερα ο κ. Κέρι.

«Όλοι μας ελπίζουμε αυτή η επιλογή να είναι μια πραγματική λύση στην κρίση αυτή. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να διατηρήσουμε καθαρή ματιά και να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια τακτική καθυστέρησης», δήλωσε ο κ. Χέιγκελ.

«Για να έχει πιθανότητες να πετύχει η συγκεκριμένη διπλωματική επιλογή, η απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ -η αξιόπιστη, πραγματική απειλή για ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ- πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει», τόνισε ο ίδιος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή