Βρετανία: Eξαήμερη καθιστική διαμαρτυρία εναντίον του fracking

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013 15:24
UPD:15:25
REUTERS/LUKE MACGREGOR
A- A A+

Εκατοντάδες διαδηλωτές συρρέουν από το Σαββατοκύριακο σε τοποθεσία έξω από το χωριό Μπάλκομπ, 30 χιλιόμετρα νότια του Λονδίνου, σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο. «Αιχμή» της διαμάχης: το γεγονός ότι ο ενεργειακός όμιλος Cuadrilla, που φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα, δεν έχει αποκλείσει τη χρήση fracking για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου.

Λίγες ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τάχθηκε υπέρ της αμφιλεγόμενης μεθόδου, η οποία προϋποθέτει τη διοχέτευση μείγματος νερού, άμμου και χημικών με τεράστια πίεση στα πετρώματα, το Μπάλκομπ έχει μετατραπεί σε σύμβολο της αντίστασης μερίδας Βρετανών στο fracking.

EURONEWSGREEK

Εν μέσω εκτιμήσεων ότι έως και 1.000 διαδηλωτές επρόκειτο να συγκεντρωθούν στο Μπάλκομπ για να συμμετάσχουν σε 6ήμερη καθιστική διαμαρτυρία, η Cuadrilla περιόρισε τις επιχειρήσεις της στην περιοχή, κατόπιν σύστασης της αστυνομίας. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι διαμαρτυρίες που άρχισαν τον περασμένο μήνα, έχουν ήδη στοιχίσει στην οικονομία της χώρας πάνω από 850.000 ευρώ, κυρίως λόγω της αποστολής μεγάλης αστυνομικής δύναμης στην περιοχή.

EURONEWSGREEK

«Ελπίζουμε να κινητοποιήσουμε την Κοινή Γνώμη, η οποία αντιτίθεται στο fracking και στα ορυκτά καύσιμα και αναζητά φθηνή, βιώσιμη, καθαρή ενέργεια», δήλωσε η Εύα Γιασίεβιτς από την οργάνωση No Dash for Gas, η οποία πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις. «Είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχουμε κάτι τέτοιο - και είναι εφικτό. Τα εμπόδια είναι πολιτικά και όχι τεχνικά.»

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Με άρθρο του στην Daily Telegraph, την περασμένη εβδομάδα, ο Κάμερον κάλεσε τους Βρετανούς να αποδεχθούν την υδραυλική διάρρηξη για το καλό της χώρας τους. Προτάσσοντας τα πιθανά οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου, ο βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το fracking θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα φέρει ρευστό στα ταμεία των τοπικών κοινοτήτων.

Αναφερόμενος στις ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις του fracking στο περιβάλλον, υποστήριξε ότι με το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο η μέθοδος είναι ασφαλής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή