«Έτοιμος για όλα» δηλώνει ο Άσαντ

Συνέντευξη στο αμερικανικό CBS
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 14:24
UPD:16:08
CBS
A- A A+

Την ετοιμότητα της Συρίας να απαντήσει στρατιωτικά «με κάθε είδους μέσο» σε ένα ενδεχόμενο δυτικό χτύπημα τόνισε ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, μιλώντας σε δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου CBS.

Ο κ. Άσαντ κάλεσε τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, να παρουσιάσει δημόσια τα στοιχεία τα οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει για τη χρήση χημικών όπλων από πλευράς του συριακού καθεστώτος.

Αρνήθηκε παράλληλα ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση τέτοιου τύπου όπλων κατά των ανταρτών, αντιτείνοντας ότι ο συριακός στρατός έγινε στόχος αντίστοιχης επίθεσης, όχι μόνο στη Δαμασκό αλλά και σε άλλο σημείο του συριακού εδάφους.

Απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο πρόεδρος της Συρίας μίλησε για έλλειψη στοιχειωδών αποδείξεων από πλευράς της αμερικανικής διπλωματίας, σημειώνοντας ότι ο κ. Κέρι «μίλησε για τις πεποιθήσεις του, για το πιστεύει ότι συνέβη, χωρίς να παρουσιάσει και την παραμικρότερη απόδειξη για τα λεγόμενά του».

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο θα υπάρξουν από πλευράς Συρίας επιθέσεις σε στόχους αμερικανικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Άσαντ περιορίστηκε να δηλώσει λακωνικά: «Θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα».

«Αστάθεια και ενίσχυση της τρομοκρατίας από μια επίθεση»

Ο σύρος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο αμερικανικό στρατιωτικό χτύπημα κατά της Συρίας  «θα μπορούσαν να λάβουν πολλές διαφορετικές μορφές», μεταξύ άλλων «άμεσες και έμμεσες», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πέραν άμεσων απαντητικών χτυπημάτων, ο κ. Άσαντ σημείωσε ότι εντός των έμμεσων επιπτώσεων θα ήταν «η αστάθεια και η διασπορά της τρομοκρατίας σε όλη την ευρύτερη περιοχή, κάτι που θα επηρεάσει άμεσα τη Δύση».

Θα πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Συρίας.

Τεράστια ώθηση, σύμφωνα με τον κ. Άσαντ, θα λάμβανε, σε περίπτωση στρατιωτικών πληγμάτων, και το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη χώρα του. «Θα επρόκειτο για άμεση υποστήριξη», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή