Το αφιέρωμα στη ζωή της Μελίνας Μερκούρη μάγεψε το κοινό

Η παράσταση που έκλεισε τα «Πρέσπεια», χειροκροτήθηκε και στο Ηρώδειο
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 14:22
UPD:14:22

Τίποτα από όσα κατάφερε στην ζωή της, ακόμα και το βραβείο στις Κάννες με το «Ποτέ την Κυριακή», δεν θα είχαν αξία αν δεν είχε γεννηθεί Ρωμιά, υποστήριζε.

A- A A+

«…Είναι κατάρα και ευχή να γεννιέσαι Έλληνας…», «…δεν υπάρχουν Ελγίνεια, υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα…», «…φοβάμαι μην στεγνώσουν οι ψυχές των ανθρώπων…», «…είναι σημαντικό για την ζωή σου να αγαπήσεις και να αγαπηθείς…»,  είναι μερικά από τα λόγια της Μελίνας Μερκούρη που ακούστηκαν στο κατάμεστο Ηρώδειο το περασμένο Σαββατοκύριακο,  στην αφιερωμένη σε εκείνη παράσταση.


Μόνο με δικές της φράσεις μπορεί κάποιος να πλησιάσει μια «μορφή» σαν την Μελίνα, που κατ’ ομολογίαν της μας ανήκει. Τίποτα από όσα κατάφερε στην ζωή της, ακόμα και το βραβείο στις Κάννες με το «Ποτέ την Κυριακή», δεν θα είχαν αξία αν δεν είχε γεννηθεί Ρωμιά, υποστήριζε. Πίστευε στους Έλληνες όσο λίγοι και χρησιμοποίησε την φήμη, την επιρροή της - όπως και την όποια δύναμη είχε -  για την Ελλάδα. 

Ακόμα και η Παναγία, για εκείνη ήταν η Ελλάδα. Την ανατρίχιαζε η μη αντίσταση, «…σφίγγεις το ζωνάρι και συνεχίζεις…», «η υποταγή είναι το χειρότερο που μπορείς να βιώσεις. Δεν υπάρχει κάτι πάνω από την ελευθερία και την δημοκρατία», έλεγε χαρακτηριστικά.  
Σε όλα τα παραπάνω βασίστηκαν οι δημιουργοί της παράστασης και κέρδισαν το στοίχημα.

Στιβαρή και επιβλητική, η Μαρία Ναυπλιώτου - στον ρόλο της Μελίνας - με επιτυχία μετέφερε τη φωνή της ψυχής της,  και μαζί με τον Γιάννη Στάνκογλου αποκάλυψαν πτυχές από τη ζωή μιας γυναίκας αντιφατικής, παρεξηγημένης, θαρραλέας και ελεύθερης, που αγάπησε πάνω απ’ όλα την Ελλάδα. Μέσα από πολλές συνεντεύξεις και κείμενα γραμμένα για τη Μελίνα, ο ποιητής  Στρατής Πασχάλης συνέθεσε ένα πρωτότυπο μονόπρακτο, ενώ οι ερμηνείες της Έλλης Πασπαλά και της Ηρώ Σαΐα - σε τραγούδια που  πρώτη η Μελίνα είχε αποδώσει - κατάφεραν να μεταφέρουν το κοινό σε σκηνές ταινιών που πρωταγωνιστούσε.

Στιβαρή και επιβλητική, η Μαρία Ναυπλιώτου - στον ρόλο της Μελίνας - με επιτυχία μετέφερε τη φωνή της ψυχής της, και μαζί με τον Γιάννη Στάνκογλου αποκάλυψαν πτυχές από τη ζωή μιας γυναίκας αντιφατικής, παρεξηγημένης, θαρραλέας και ελεύθερης, που αγάπησε πάνω απ’ όλα την Ελλάδα.

Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπέγραψε η Σοφία Σπυράτου, ενώ στην παράσταση συμμετείχαν, επίσης, οι ηθοποιοί Αλμπέρτο Φάις, Χλόη Μάντζαρη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Κώστας Συλβέστρος και ένα σύνολο δώδεκα χορευτών.

Το μουσικό σκέλος του αφιερώματος επιμελήθηκε ο κορυφαίος συνθέτης και  συνεργάτης της Μελίνας Μερκούρη, Σταύρος Ξαρχάκος. Για τα σκηνικά και τα κοστούμια φρόντισε ο Γιάννης Μετζικώφ και για τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.  Την επιλογή και επιμέλεια στα βίντεο της παράστασης είχε η Δάφνη Τζαφέρη. Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχαν το  Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Πρεσπών και η ADaM Productions του Θεάτρου Badminton.
 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς