Δύο νέα iPhones στην προσεχή εκδήλωση της Apple

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 11:07
UPD:11:07
REUTERS/LUCAS JACKSON
A- A A+

Αν και η πρόσκληση στην εκδήλωση της Apple στα κεντρικά της στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια την Τρίτη περιείχε απλά υποσχέσεις για μια «πιο φωτεινή ημέρα», πλέον έχουν υπάρξει αρκετές διαρροές ώστε να θεωρείται βέβαιο πως στο επίκεντρό της θα βρίσκονται νέα iPhones.

Βέβαιη θεωρείται η παρουσίαση του iPhone 5S, σε μαύρο, λευκό και «σαμπανιζέ» χρώμα, που ενδέχεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του να περιλαμβάνει και σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων για το «ξεκλείδωμά» του, καθώς και διπλάσια ταχύτητα video capture. Το δεύτερο μεγάλο highlight της εκδήλωσης αναμένεται να είναι το χαμηλού κόστους iPhone 5C, που θα διαθέτει την ίδια οθόνη με το iPhone 5, αλλά θα έχει κάλυμμα από σκληρό πλαστικό αντί για αλουμίνιο και θα κυκλοφορήσει σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Επίσης, θεωρείται πως σημαντικό κομμάτι της παρουσίασης θα αφιερωθεί στο iPhone 7.

Εάν ισχύουν οι εν λόγω πληροφορίες, θα είναι η πρώτη φορά που η Apple παρουσιάζει δύο τηλέφωνα ταυτόχρονα. Η εταιρεία φαίνεται να αλλάζει γενικά τις τακτικές της, καθώς η πτώση της αξίας της μετοχής της σε σχέση με πέρυσι συνοδεύεται από την σταθερή επίθεση της Samsung- και σε αυτό το πλαίσιο, δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κινεζική αγορά, κλείνοντας συμφωνία με την China Mobile, τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, με 745 εκατομμύρια συνδρομητές- πρόκειται για το καταναλωτικό κοινό στο οποίο φαίνεται πως θα απευθύνεται το iPhone 5C, για την τιμή του οποίου ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες (αν και εκτιμάται πως θα είναι μεταξύ 300 και 400 δολαρίων).

Επίσης, κάτι που ανησυχεί την Apple είναι η συνεχιζόμενη άνοδος του Android, που πλέον χρησιμοποιείται στο 52% των smartphones στις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί developers πλέον επιλέγουν να ασχοληθούν με εφαρμογές για το λειτουργικό της Google πρωτευόντως και δευτερευόντως με το iOS. Επίσης, έδαφος φαίνεται να κερδίζει και το Windows Phone, ειδικά στους χρήστες που αρχίζουν τώρα να ασχολούνται με smartphones σε αναπτυσσόμενες χώρες.  

BLOOMBERG

Σε πολλά δημοσιεύματα του ειδικού Τύπου γίνεται λόγος για επερχόμενη «παρακμή» της Apple, καθώς ασχολείται περισσότερο με την «εξέλιξη» των υπαρχόντων προϊόντων της, παρά με την κυκλοφορία νέων, «επαναστατικών» συσκευών, που της έδωσαν την πρωτοκαθεδρία επί Στιβ Τζομπς. Αν και σίγουρα αναμένεται η κυκλοφορία ενός smartwatch από την εταιρεία και κάποιου είδους «iTV», δεν θεωρείται πως θα έχουν τον ίδιο αντίκτυπο με το iPhone και το iPad.

Σε σχετικό δημοσίευμα του CNN, επισημαίνεται πως, παρά την φήμη «καινοτομίας» της, η Apple στην ουσία δεν δημιουργεί «νέες αγορές», αλλά αφήνει τους ανταγωνιστές να τις «ανοίξουν» (όπως στην περίπτωση του smartphone, του tablet και του MP3 player), παίρνοντας όλα τα ρίσκα της «πρωτοπορίας»- και στη συνέχεια εισέρχεται στην «αρένα» με προσεγμένες συσκευές που διαθέτουν επαναστατικά χαρακτηριστικά.

Ένας τομέας που είναι πολλά υποσχόμενος για την εταιρεία φαίνεται πως είναι αυτός του «smart home», καθώς το πρόγραμμα φωνητικών εντολών Siri- που έχει γίνει κατά καιρούς στόχος επικρίσεων- μπορεί να εξελιχθεί σε έναν «εγκέφαλο» για τα «έξυπνα σπίτια» του μέλλοντος, εάν η Apple αναπτύξει ένα «οικοσύστημα» για τη σύνδεση και διαχείριση οικιακών συσκευών.

Προτεινόμενα για εσάς