Κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου

Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2013 00:11
UPD:08/09/2013 12:01
William Sager/University of Houston
A- A A+

Υποθαλάσσιο ηφαίστειο κάτω από την επιφάνεια του βορειοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού είναι το μεγαλύτερο στον πλανήτη και ένα από τα μεγαλύτερα στο ηλιακό σύστημα, υποστηρίζουν επιστήμονες, οι οποίοι παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Το Τάμου Μασίφ, ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας, ήταν γνωστό στους επιστήμονες εδώ και 20 χρόνια. Μέχρι σήμερα όμως πίστευαν ότι επρόκειτο για πολλά και όχι για ένα ενιαίο ηφαίστειο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, καλύπτει έκταση 308.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων – 2,3 φορές όση της Ελλάδας – και το ύψος του φθάνει τα 3,5 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι ο μέχρι σήμερα «βασιλιάς» των ηφαιστείων από πλευράς μεγέθους, το Μάουνα Λόα της Χαβάης, καλύπτει έκταση 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το θεωρούμενο ως μεγαλύτερο ηφαίστειο στο ηλιακό μας σύστημα, ο Όλυμπος στον πλανήτη Άρη, εκτείνεται σε μια περιοχή 25% μεγαλύτερη σε σχέση με το Τάμου Μασίφ.

«Δείχνουμε ότι το Τάμου Μασίφ είναι ένα ενιαίο, τεράστιο ηφαίστειο κατασκευασμένο από μαζικές ροές λάβας, οι οποίες προήλθαν από το κέντρο του παίρνοντας ένα πλατύ σχήμα, σαν ασπίδα», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους. «Πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στη γη και ότι το μέγεθός του μπορεί να συγκριθεί με του μεγαλύτερου ηφαιστείου στο ηλιακό σύστημα, του Ολύμπου, στον Άρη.»

THE COSMOS NEWS

Τη συναρπαστική διαπίστωση έκανε ο Ουίλιαμ Σέιγκερ από το πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, ο ίδιος ερευνητής που πριν από δύο δεκαετίες ανακάλυψε τον υποθαλάσσιο σχηματισμό, ως καθηγητής θαλάσσιας γεωλογίας στο πανεπιστήμιο του Χιούστον. Ο Δρ. Σέιγκερ συνειδητοποίησε πως πρόκειται για ένα ενιαίο ηφαίστειο, όταν γεωτρήσεις στον πυθμένα του ωκεανού έφεραν στο φως νέα δεδομένα για τη μορφολογία της περιοχής.

«Αυτοί οι σχηματισμοί ήταν καλά κρυμμένοι», παραδέχθηκε ο Σέιγκερ μιλώντας στους Los Angeles Times. «Από πολλές απόψεις είναι πιο εύκολο να μελετήσεις κάτι στην επιφάνεια του Άρη απ’ ό,τι μέσα στον ωκεανό. Γνωρίζαμε ότι κάτι υπήρχε, όμως χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες και πολλά χρήματα για να επικεντρωθούμε σε αυτό, να το εντοπίσουμε και να το μελετήσουμε.»

Ο Σέιγκερ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περισσότερα τέτοια ηφαίστεια να παραμένουν κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, περιμένοντας να ανακαλυφθούν από τους επιστήμονες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή