Κένυα: Άρση της αναγνώρισης του δικαστηρίου της Χάγης εισηγείται η Βουλή

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 18:46
UPD:19:05
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Το δικαστήριο κατηγορεί τον Οχούρου Κενυάτα (φωτογραφία αρχείου) και τον Γουίλιαμ Ρούτο (δεν εικονίζεται) ως υπεύθυνους για αιματηρές ταραχές μετά τις εκλογές του 2007 στην Κένυα.

A- A A+

Θετική εισήγηση προς την κυβέρνηση της Κένυας να αποσυρθεί από το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο είναι η ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο αναμένεται να δικαστούν ερήμην ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της χώρας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έκανε κατά πλειοψηφία το κοινοβούλιο της αφρικανικής χώρας.

Το δικαστήριο κατηγορεί τον Οχούρου Κενυάτα και τον Γουίλιαμ Ρούτο ως υπεύθυνους για αιματηρές ταραχές μετά τις εκλογές του 2007 στην Κένυα, κατά τις οποίες έχασαν την ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι..

Το κοινοβούλιο ελέγχεται πλειοψηφικά από τη συμμαχία η οποία στήριξε τους κ.κ. Κενυάτα και Ρούτο στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου.

Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες.

EURONEWSGREEK

Οι δίκες των κ.κ. Κενυάτα και Ρούτο θα διεξαχθούν κανονικά, είχε υπογραμμίσει νωρίτερα  η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σε ανακοίνωσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ώρες πριν από προγραμματισμένη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Κένυας.

«Η δικαστική διαδικασία έχει κινηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δικαιοσύνη πρέπει να ακολουθήσει την πορεία της», σημείωσε η Φάτου Μπενσούντα, επικεφαλής της εισαγγελίας του δικαστηρίου, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου.

«Οι μάρτυρες έκαναν τα πάντα διακινδυνεύοντας την ζωή τους και την ζωή των συγγενών τους για να υποστηρίξουν τις έρευνες και τις διώξεις μας», προσθέτει.

Η δίκη του κ. Ρούτο έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ η δίκη του κ. Κενυάτα στις 12 Νοεμβρίου.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή