Χάγη: «Κανονικά» θα διεξαχθεί η δίκη του Κενυάτα

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 14:47
UPD:14:53
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Οι κ.κ. Κενυάτα (φωτογραφία) και Ρούτο κατηγορούνται για την ενορχήστρωση επεισοδίων βίας τα οποία σημειώθηκαν μετά τις εκλογές του 2007 στην Κένυα και κατά τα οποία έχασαν την ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι.

A- A A+

Οι δίκες του προέδρου της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα και του αντιπροέδρου Ουίλιαμ Ρούτο θα γίνουν, υπογράμμισε την Πέμπτη η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σε ανακοίνωσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ώρες πριν από προγραμματισμένη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Κένυας όσον αφορά το αν πρέπει να αποσυρθεί η χώρα από την ιδρυτική συνθήκη του δικαστηρίου της Χάγης.

Οι κ.κ. Κενυάτα και Ρούτο κατηγορούνται για την ενορχήστρωση επεισοδίων βίας τα οποία σημειώθηκαν μετά τις εκλογές του 2007 στην Κένυα και κατά τα οποία έχασαν την ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι.

EURONEWSGREEK

«Η δικαστική διαδικασία έχει κινηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δικαιοσύνη πρέπει να ακολουθήσει την πορεία της», σημείωσε η Φάτου Μπενσούντα, επικεφαλής της εισαγγελίας του δικαστηρίου, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου.

«Οι μάρτυρες έκαναν τα πάντα διακινδυνεύοντας την ζωή τους και την ζωή των συγγενών τους για να υποστηρίξουν τις έρευνες και τις διώξεις μας», προσθέτει.

Το κοινοβούλιο της Κένυας αναμένεται να συζητήσει και να ψηφίσει το απόγευμα της Πέμπτης όσον αφορά πρόταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει την Κένυα να αποσυρθεί από το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο είναι η ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η δίκη του κ. Ρούτο έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ η δίκη του κ. Κενυάτα στις 12 Νοεμβρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή