G20: Υπό τη σκιά του συριακού άρχισαν οι εργασίες της συνόδου

Σε αναζήτηση συμμαχιών οι ΗΠΑ, κοινό μέτωπο Ρωσίας - Κίνας
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 16:48
UPD:20:57
REUTERS/GRIGORY DUKOR

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (αριστερά) καλωσορίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου G20 στην Αγία Πετρούπολη.

 

A- A A+

Οι ηγέτες των 20 οικονομικά πιο εύρωστων χωρών του πλανήτη συναντώνται την Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη, στα πλαίσια της συνεδρίασης του G20, εν μέσω σημαντικών μεταξύ τους αποκλίσεων σε ό,τι αφορά το ζήτημα της στρατιωτικής επέμβασης ενάντια στην κυβέρνηση της Συρίας.

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, χαρακτήρισε οποιαδήποτε δράση χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ ως «απροσχημάτιστη επίθεση».

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε το ζήτημα της Συρίας ως κομβικό για την αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας.

Μολονότι το ζήτημα του συριακού εμφυλίου δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου, αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο παρασκήνιο.

Μάλιστα, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Συρία θα αποτελέσει το βασικό θέμα του δείπνου της Πέμπτης, μετά τη λήξη των εναρκτήριων εργασιών.

EURONEWSGREEK
REUTERSVIDEO

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, πιθανόν κατά τη διάρκεια του δείπνου να υπάρξει και κατ' ιδίαν συνομιλία των κ.κ. Ομπάμα και Πούτιν για το συριακό, η οποία θα έχει ωστόσο εντελώς ανεπίσημο και ιδιωτικό χαρακτήρα.

REUTERS

Το δείπνο άρχισε περίπου στις 8.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, με χαρακτηριστική την παρατήρηση δημοσιογράφου του BBC ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εισήλθε μόνος και όχι συνοδεία των υπόλοιπων ηγετών στο χώρο όπου διεξάγεται.

Η βασική ατζέντα της συνόδου, η οποία φιλοξενείται σε ρωσικό έδαφος, περιλαμβάνει τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

REUTERS

EURONEWSGREEK
THE WHITE HOUSE

Η συνάντηση του Μπ. Ομπάμα με τον Σ. Άμπε

Συνάντηση Ομπάμα - Άμπε

Άμα τη αφίξει του στην Αγία Πετρούπολή, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίζο Άμπε, στην πρώτη μίας σειράς επαφών του στο περιθώριο της συνόδου.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν από κοινού» ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία αποτελεί τραγωδία και παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Άμπε δεν έχει εκφραστεί δημόσια ως προς το εάν υποστηρίζει ή όχι τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά του καθεστώτος Άσαντ.

ΕΕ: Ανάληψη δράσης μονάχα μέσω ΟΗΕ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τάχθηκαν την Πέμπτη κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

«Αν και σεβόμαστε τις πρόσφατες εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης στη Συρία, πρέπει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία του ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Ρομπάι, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου.

Ο κ. Μπαρόζο βρισκόταν στο πλευρό του κ. Ρομπάι όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη μετά τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, ώστε πρέπει να αποφευχθεί να υπάρξει ένα «φοβερό προηγούμενο».

Εξάλλου, ο κ. Ρομπάι ζήτησε από τον ΟΗΕ να δώσει το συντομότερο δυνατό στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεση των επιθεωρητών του οι οποίοι συνέλεξαν στοιχεία από τον τόπο της επίθεσης, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια σειρά στοιχείων» τα οποία δείχνουν ότι την ευθύνη για την επίθεση έχει η συριακή κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μια κοινή απάντηση, η οποία θα είναι «στο πλαίσιο των όσων είπώθηκαν», κατέληξε ο ίδιος.

Κάμερον: Νέα στοιχεία για χρήση χημικών διαθέτει η Βρετανία

BBCWORLDNEWSWATCH

O Ντ. Κάμερον για τη Συρία

Η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει νέα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό, δήλωσε στο δίκτυο BBC ο Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την άφιξή του στη Ρωσία για τη σύνοδο.

«Εξετάσαμε στο εργαστήριο του Πόρτον Ντάουν της Αγγλίας τα δείγματα που είχαν ληφθεί από τη Δαμασκό και τα οποία δείχνουν και πάλι ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στα προάστια της συριακής πρωτεύουσας», αποκάλυψε ο κ. Κάμερον.

«Βρετανοί ειδικοί του Πόρτον Ντάουν ανέλυσαν τα δείγματα που βρέθηκαν θετικά στο αέριο σαρίν», είπε, από την πλευρά της, βρετανική πηγή η οποία μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Πόρτον Ντάουν είναι στρατιωτικό, κρατικό εργαστήριο επιστημονικών μελετών, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Πόρτον του Γουίλτσιρ.

Ο κ. Κάμερον αρνήθηκε εξάλλου την κριτική ότι πηγαίνει «με δεμένα τα χέρια» στη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης, λόγω της απόφασης της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων να μην υπάρξει στρατιωτική δράση της Μεγάλης Βρετανίας κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ηγηθεί προσπαθειών για ένταση της δράσης υπέρ των σύρων προσφύγων, καθώς και για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες.

BRICS: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία η επέμβαση στη Συρία

Ο κ. Πούτιν απέρριψε ως «γελοίους» τους ισχυρισμούς ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων, ωστόσο σημείωσε ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να δράσει εάν υπήρχαν ξεκάθαρες αποδείξεις όχι μόνο για την ίδια τη χρήση χημικών, αλλά και για τον δράστη της.

Από την πλευρά της, η Κίνα προειδοποίησε, δια στόματος του υφυπουργού Οικονομικών της, Ζου Γκουανγκιάο, την Πέμπτη ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα έπληττε την παγκόσμια οικονομία και θα εκτίνασσε τις τιμές του πετρελαίου.

Η κινεζική θέση θεωρείται ενίσχυση των προσπαθειών του ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, να αποτρέψει τις ΗΠΑ από τη χρήση μονομερούς στρατιωτικής βίας.

Λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών, ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για κοινή ανησυχία των χωρών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) για τις επιπτώσεις τις οποίες θα είχε στα παγκόμια οικονομικά μεγέθη η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή.

Συμμάχους αναζητούν οι ΗΠΑ

EURONEWSGREEK

Από την πλευρά του, ο κ. Ομπάμα προσπαθεί να «χτίσει» συμμαχία γύρω από τις ΗΠΑ με σκοπό την τιμωρία υπό μορφή στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

Την Τετάρτη, από τη Σουηδία, είχε δηλώσει ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» της κατά της χρήσης χημικών όπλων, προς όφελος της ίδιας της της αξιοπιστίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, νέα ανάλυση εικόνων από την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου δείχνει ότι η ποσότητα του νευροπαραλυτικού αερίου την οποία έφεραν οι πύραυλοι με τους οποίους πραγματοποιήθηκε η επίθεση είναι 50 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που έδιναν αρχικές εκτιμήσεις.

Γαλλία: Τιμωρία Άσαντ και στη συνέχεια διαπραγματεύσεις

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έχει στηρίξει μέχρι στιγμής σθεναρά τα αμερικανικά σχέδια για δράση.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση συζήτησε την Τετάρτη για το θέμα, ωστόσο δεν διεξήχθη σχετική ψηφοφορία.

«Η θέση της Γαλλίας είναι ότι η τιμωρία δια στρατιωτικών μέσων θα οδηγήσει τον Άσαντ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, στη γαλλική τηλεόραση, λίγο πριν να αναχωρήσει για την Αγία Πετρούπολη.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι χωρίς τιμωρία του κ. Άσαντ, δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. «Η τιμωρία θα επιτρέψει την έναρξη διαλόγου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι εύκολο», κατέληξε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Θετική για δράση επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ

EURONEWSGREEK

Το βράδυ της Τετάρτης, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε σχέδιο χρήσης στρατιωτικής βίας στη Συρία, ως απάντηση στην «χρήση χημικών όπλων από πλευράς του καθεστώτος Άσαντ», κάτι που η συριακή κυβέρνηση αρνείται.

Η πρόταση θα έλθει προς ψήφιση στην ολομέλεια της Γερουσίας την ερχόμενη εβδομάδα και επιτρέπει τη χρήση βίας στη Συρία για 60 ημέρες, με δυνατότητα επέκτασής των επιχειρήσεων για άλλες 30.

Το μέτρο πρέπει να εγκριθεί επίσης και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού κατηγορείται ότι έκανε χρήση χημικών όπλων κατά πολιτών σε διάφορες φάσεις της εμφύλιας διαμάχης στη Συρία και σε μεγάλη κλίμακα στις 21 Αυγούστου, σε προάστια της πρωτεύουσας.

Το καθεστώς Άσαντ κατηγορεί τους αντάρτες της αντιπολίτευσης ως υπεύθυνους για τη ρίψη των δηλητηριωδών αερίων.

Οι ΗΠΑ έδωσαν απολογισμό 1.429 θυμάτων, μολονότι άλλες χώρες περιορίζουν κατά πολύ τον συγκεκριμένο αριθμό, ενώ ισχυρίζονται ότι όλα τα στοιχεία ενοχοποιούν τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Η συριακή προσφυγική κρίση είναι η μεγαλύτερη του 21ου αιώνα», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, καλώντας παράλληλα σε πιο γενναία χρηματοδότηση των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και σε διευκόλυνσή τους και από τις δύο πλευρές του συριακού εμφυλίου.

Συρία: Επίθεση ανταρτών στη Μααλούλα

EURONEWSGREEK

Την ίδια ώρα, σύροι αντάρτες εξαπέλυαν επίθεση εναντίον του πολυσυλλεκτικού θρησκευτικά χωριού της Μααλούλα, το οποίο κρατούν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Χριστιανή μοναχή δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι οι αντάρτες έχουν καταλάβει ξενοδοχείο σε υψηλή θέση και από εκεί εξαπολύουν όλμους κατά του χωριού.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, το Μάρτιο του 2011.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Σύροι καταγράφονται πλέον ως πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ 4,25 εκατομμύρια έχουν μετοικήσει εντός της χώρας, δημιουργώντας τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση σε παγκόσμια κλίμακα μετά τη γενοκτονία της Ρουάντα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή