Τζωρτζ Μπους : «Το παιχνίδι τελείωσε»

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2003 07:18
UPD:07:20

A- A A+

ΕΝΤΟΝΕΣ επιφυλάξεις εξακολουθούν να εκφράζουν Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα, για τα στοιχεία που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Κόλιν Πάουελ για το Ιράκ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα επίσκεψη των επικεφαλής των επιθεωρητών στη Βαγδάτη τις επόμενες ημέρες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δεχθούν με ικανοποίηση και θα στηρίξουν μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα εγκρίνει τη χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον του Ιράκ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, τονίζοντας ότι το παιχνίδι του Σαντάμ Χουσεΐν, τελείωσε.

Επεσήμανε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να κάνει πίσω στην υποχρέωσή του για την εξουδετέρωση των όπλων μαζικής καταστροφής που έχει το Ιράκ. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με μια διευρυνόμενη συμμαχία εθνών, είναι αποφασισμένες να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση είναι απαραίτητη για να αμυνθούν και να αφοπλίσουν το ιρακινό καθεστώς, με ή χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Το Ιράκ πάντως, ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Εθνη, με την οποία θα ανασκευάζει σημείο προς σημείο τς αμερικανικές κατηγορίες για το οπλοστάσιό του.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπαναχωρήσουν από τη θέση τους η Γαλλία, η Ρωσία και όλες οι άλλες χώρες που αντιδρούν στην προοπτική της στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, εάν αποδειχθεί ότι η Βαγδάτη παραβιάζει τις δεσμεύσεις της για αφοπλισμό.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, μετά τη συνάντησή του χθες στο Λονδίνο με τον Τόνι Μπλερ, δήλωσε πως το Ιράκ δεν συνεργάζεται επαρκώς, και πρόσθεσε πως εάν η Βαγδάτη δεν αλλάξει στάση, η έκθεση που θα υποβάλλουν την επόμενη Παρασκευή στον ΟΗΕ, θα καταγράφει την απογοήτευσή τους.

Στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των 19 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ανέβαλαν για την ερχόμενη Δευτέρα, την απόφαση για την παροχή προστασίας στην Τουρκία, σε περίπτωση πολέμου.

Στον Περσικό κατευθύνεται η 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία του αμερικανικού στρατού, καθώς υπεγράφη η σχετική εντολή για την ανάπτυξή της, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και ενώ στην περιοχή του Κόλπου, βρίσκονται ήδη 110.000 άνδρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή