Στη Σουηδία ο Ομπάμα πριν τη σύνοδο του G20

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 07:49
UPD:09:25
REUTERS/SCANPIX SWEDEN

Ένας φρουρός στέκεται μπροστά από το βασιλικό παλάτι, την ώρα που ο ήλιος δύει πάνω από το Grand Hotel στο κέντρο της Στοκχόλμης, την παραμονή της άφιξης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη Σουηδία.

A- A A+

Στη Σουηδία μεταβαίνει σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ επικρατεί αυξημένη ένταση σχετικά με τη Συρία και τις προσπάθειές του να εξασφαλίσει υποστήριξη από το αμερικανικό Κογκρέσο για μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελτ και θα συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας με ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών, το οποίο θα παραθέσει ο κ. Ράινφελτ.

Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων θα είναι το θέμα της Συρίας, ενώ επί τάπητος θα τεθούν ακόμη η παγκόσμια οικονομία, η καθαρή ενέργεια και η κλιματική αλλαγή.

ASSOCIATEDPRESS

Η αναχώρηση του Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας για την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Η επίσκεψη στη Σουηδία είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο, λίγο μετά την ακύρωση από τον κ. Ομπάμα μιας προγραμματισμένης συνάντησης με το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την προσφορά ασύλου από τη Μόσχα στον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν.

ASSOCIATEDPRESS

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Στοκχόλμη

Τα μέτρα ασφαλείας στη Στοκχόλμη είναι δρακόντεια. Περίπου 2.000 αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους εκλήθησαν από άλλα μέρη της χώρας, έχουν κινητοποιηθεί για την ασφάλεια του αμερικανού προέδρου, μαζί με αμερικανούς πράκτορες.

Οι κάτοικοι της Στοκχόλμης έχουν προειδοποιηθεί για διακοπές της κυκλοφορίας σε κεντρικές οδούς και μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης έχουν αποκλειστεί.

Στη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα, η οποία θα διαρκέσει λιγότερο από 24 ώρες, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις. «Όχι στον Μεγάλο Αδελφό Ομπάμα» είναι το κεντρικό θέμα μιας διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από το Δίκτυο 4 Σεπτεμβρίου το οποίο επικρίνει τις αμερικανικές δραστηριότητες παρακολούθησης που αποκάλυψαν ο Σνόουντεν και άλλοι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή