Κέρι: Ο Ομπάμα δεν ζητεί από τις ΗΠΑ να πάνε σε πόλεμο

Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 23:18
UPD:04/09/2013 00:50
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

A- A A+

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ζητεί από την Αμερική να πάει σε πόλεμο αλλά να του δοθεί η έγκριση να αποτρέψει τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία, τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Μάλιστα ο ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις, σημειώνοντας ότι ο Ομπάμα δεν έχει την πρόθεση να αναπτύξει στρατεύματα στο συριακό έδαφος.

«Δεν είναι η ώρα τώρα να απομονωθούμε. Δεν είναι η στιγμή για να είμαστε θεατές μιας σφαγής», τόνισε και πρόσθεσε: «Ούτε η χώρα μας, ούτε η συνείδησή μας, μπορούν να μας επιτρέψουν να πληρώσουμε το τίμημα της σιωπής».

REUTERS
EURONEWSGREEK

Παράλληλα ο Κέρι ανέφερε ότι οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ ενδέχεται να συζητήσουν το θέμα της Συρίας στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη.

Όπως σημείωσε, Ουάσινγκτον και Μόσχα ήδη συνεργάζονται για την επίλυση της συριακής κρίσης, επισημαίνοντας τις κοινές προσπάθειες Αμερικανών και Ρώσων να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις εμπόλεμες πλευρές. Η Ρωσία αναζητεί σοβαρά μια διέξοδο και συνεργάζεται, τόνισε.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, υποστήριξε πως αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτύχουν να αναλάβουν δράση κατά της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, τότε αυτό θα έβλαπτε την αξιοπιστία της χώρας όσον αφορά άλλες υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του Ομπάμα να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Ο λόγος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να σημαίνει κάτι», επεσήμανε.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας, οι στόχοι μιας στρατιωτικής επέμβασης θα ήταν να περιοριστεί η δυνατότητα του συριακού καθεστώτος να διαπράξει και άλλες επιθέσεις με χημικά. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό το στόχο μέσω μιας περιορισμένης στρατιωτικής επιχείρησης», τόνισε.

Νωρίτερα ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το κάλεσμα για χρήση στρατιωτικής βίας στη Συρία. Παράλληλα ενθάρρυνε και τα υπόλοιπα μέλη του Κογκρέσου να πράξουν το ίδιο.

«Οι ΗΠΑ σε ολόκληρη την ιστορία τους έχουν σταθεί υπερασπιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Μπένερ. «Πρέπει να υπάρξει απάντηση σε αυτά τα όπλα. Μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα, αλλά και τη δύναμη να σταματήσουν τον Άσαντ ή να προειδοποιήσουν άλλους ότι αυτού του τύπου η συμπεριφορά δεν θα γίνεται ανεκτή. Εκτιμώ τη στάση του προέδρου να τείνει χείρα συνεργασίας σε εμένα και στους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο το τελευταίο διάστημα», κατέληξε ο κ. Μπένερ.

Στηρίζουν Κάντορ και Πελόζι

ASSOCIATEDPRESS

Δηλώσεις Τζ. Μπένερ, Ν. Πελόσι και Ντ. Φάινσταιν

Την υποστήριξή του στο κάλεσμα Ομπάμα για στρατιωτική δράση στη Συρία εξέφρασε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Έρικ Κάντορ. Η δήλωση του κ. Κάντορ ότι θα ψηφίσει υπέρ της εξουσιοδότησης του προέδρου των ΗΠΑ για στρατιωτική δράση στη Συρία ήλθε λίγο μετά τις δηλώσεις του κ. Μπένερ, ο οποίος θεωρείται η ηγετική μορφή των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Την εκτίμηση ότι Βουλή και Γερουσία των ΗΠΑ θα εξουσιοδοτήσουν τελικώς τον Μπαράκ Ομπάμα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά της Δαμασκού εξέφρασε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών και επικεφαλής της Επιτροπής της Γερουσίας για τις Ένοπλες Υπηρεσίες, Καρλ Λέβιν, τοποθετήθηκε υπέρ του εφοδιασμού των σύρων ανταρτών με αντιαρματικά όπλα, μιλώντας με τον αμερικανό πρόεδρο.

«Βέβαιος» για την έγκριση ο Ομπάμα

THE WHITE HOUSE

Βέβαιος για την τελική έγκριση της πρότασής του για περιορισμένο πυραυλικό χτύπημα κατά του καθεστώτος Άσαντ της Συρίας από το αμερικανικό Κογκρέσο είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μακρόπνοο σχεδιασμό ώστε να βοηθήσουν τους σύρους αντάρτες να επικρατήσουν επί των δυνάμεων του συριακού στρατού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Λευκό Οίκο με τους ηγέτες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ο κ. Ομπάμα κάλεσε σε ταχεία έγκριση της επίθεσης κατά της Συρίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για στρατιωτική εμπλοκή περιορισμένου χαρακτήρα και όχι μακροχρόνιας προοπτικής, όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Στόχος μας είναι ένα περιορισμένο χτύπημα, στη βάση της αναλογικότητας. Θα υποβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες του Άσαντ», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Την ίδια στιγμή, έχουμε ευρύτερη στρατηγική η οποία θα μας επιτρέψει να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή