Γαλλία: Ιστορική επίσκεψη Γκάουκ στο μαρτυρικό χωριό Οραντούρ-σουρ-Γκλαν

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 06:26
UPD:08:03
EPA/WOLFGANG KUMM

O ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ.

A- A A+

Το χωριό Οραντούρ-σουρ-Γκλαν, όπου διαπράχθηκε η χειρότερη θηριωδία στην κατακτημένη Γαλλία από τους Ναζί το 1944, θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ, συνοδευόμενος από τον γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη γερμανού προέδρου στο μαρτυρικό αυτό χωριό.

Οι δύο πρόεδροι και οι σύζυγοί τους αναμένονται περίπου στις 12.30 GMT και σύμφωνα με το τυπικό της εκδήλωσης, θα περπατήσουν στους δρόμους του χωριού, όπου στις 10 Ιουνίου του 1944, σκοτώθηκαν από μονάδες των Βάφεν Ες-Ες, 642 άτομα, μεταξύ των οποίων και 205 παιδιά.

Η επίσκεψη θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και στο τέλος θα υπάρξει συνάντηση με τις οικογένειες των θυμάτων. Παρόντες αναμένεται να είναι και δύο επιζώντες της σφαγής.

PRÉSIDENCE DE LA RÉPUBLIQUE
Δηλώσεις Φρ. Ολάντ - Γ. Γκάουκ

Η συνέντευξη Τύπου του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ και του Γερμανού ομολόγου του Γ. Γκάουκ, μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

«Εγώ δεν θα το αρνηθώ, δεν θα διστάσω με πλήρη πολιτική συνείδηση, να πω ότι η Γερμανία που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, είναι διαφορετική από εκείνη τη Γερμανία που στοιχειώνει τις αναμνήσεις τους», δήλωσε την Τρίτη ο κ. Γκάουκ σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση με τις οικογένειες των επιζώντων.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας έχει επισκεφθεί και άλλες τοποθεσίες όπου οι Ναζί διέπραξαν θηριωδίες, όπως το Λίντιστε κοντά στην Πράγα, τον Οκτώβριο του 2012 και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2013 την Τοσκάνη, ζητώντας συγγνώμη για τις αμαρτίες της Γερμανίας του Χίτλερ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή