Εξουσιοδότηση Ομπάμα για δράση στη Συρία από τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών

Δηλώσεις του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 19:02
UPD:21:42
REUTERS/LARRY DOWNING

O ρεπουμπλικανός πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το κάλεσμα για χρήση στρατιωτικής βίας στη Συρία.

A- A A+

Μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το κάλεσμα για χρήση στρατιωτικής βίας στη Συρία.

Ενθάρρυνε παράλληλα και τα υπόλοιπα μέλη του Κογκρέσου να πράξουν το ίδιο.

«Οι ΗΠΑ σε ολόκληρη την ιστορία τους έχουν σταθεί υπερασπιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Μπένερ. «Πρέπει να υπάρξει απάντηση σε αυτά τα όπλα. Μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα, αλλά και τη δύναμη να σταματήσουν τον Άσαντ ή να προειδοποιήσουν άλλους ότι αυτού του τύπου η συμπεριφορά δεν θα γίνεται ανεκτή. Εκτιμώ τη στάση του προέδρου να τείνει χείρα συνεργασίας σε εμένα και στους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο το τελευταίο διάστημα», κατέληξε ο κ. Μπένερ.

Στηρίζουν Κάντορ και Πελόζι

ASSOCIATEDPRESS

Δηλώσεις Τζ. Μπένερ, Ν. Πελόσι και Ντ. Φάινσταιν

Την υποστήριξή του στο κάλεσμα Ομπάμα για στρατιωτική δράση στη Συρία εξέφρασε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Έρικ Κάντορ. Η δήλωση του κ. Κάντορ ότι θα ψηφίσει υπέρ της εξουσιοδότησης του προέδρου των ΗΠΑ για στρατιωτική δράση στη Συρία ήλθε λίγο μετά τις δηλώσεις του κ. Μπένερ, ο οποίος θεωρείται η ηγετική μορφή των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Την εκτίμηση ότι Βουλή και Γερουσία των ΗΠΑ θα εξουσιοδοτήσουν τελικώς τον Μπαράκ Ομπάμα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά της Δαμασκού εξέφρασε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών και επικεφαλής της Επιτροπής της Γερουσίας για τις Ένοπλες Υπηρεσίες, Καρλ Λέβιν, τοποθετήθηκε υπέρ του εφοδιασμού των σύρων ανταρτών με αντιαρματικά όπλα, μιλώντας με τον αμερικανό πρόεδρο.

«Βέβαιος» για την έγκριση ο Ομπάμα

THE WHITE HOUSE

Βέβαιος για την τελική έγκριση της πρότασής του για περιορισμένο πυραυλικό χτύπημα κατά του καθεστώτος Άσαντ της Συρίας από το αμερικανικό Κογκρέσο είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μακρόπνοο σχεδιασμό ώστε να βοηθήσουν τους σύρους αντάρτες να επικρατήσουν επί των δυνάμεων του συριακού στρατού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Λευκό Οίκο με τους ηγέτες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ο κ. Ομπάμα κάλεσε σε ταχεία έγκριση της επίθεσης κατά της Συρίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για στρατιωτική εμπλοκή περιορισμένου χαρακτήρα και όχι μακροχρόνιας προοπτικής, όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Στόχος μας είναι ένα περιορισμένο χτύπημα, στη βάση της αναλογικότητας. Θα υποβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες του Άσαντ», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Την ίδια στιγμή, έχουμε ευρύτερη στρατηγική η οποία θα μας επιτρέψει να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

Ολάντ: Εν αναμονή του αμερικανικού Κογκρέσου η Γαλλία

Η Γαλλία δεν θα αναλάβει καμία στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώτος πριν από την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για το θέμα, στις 9 Σεπτεμβρίου, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, το απόγευμα της Τρίτης.

Μιλώντας σε συνέντευξη κοινή συνέντευξη Τύπου με το γερμανό ομόλογό του, Γιόαχιμ Γκάουκ, την Τρίτη, ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η έγκριση την οποία ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, από Βουλή και Γερουσία για το χτύπημα κατά του συριακού καθεστώτος Άσαντ, «θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη συμμαχία την οποία θέλουμε να οικοδομήσουμε».

Ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι εφ' όσον το αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίσει αρνητικά, η Γαλλία «θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίξει τη δημοκρατική αντιπολίτευση στη Συρία και να παράσχει μέσω αυτής την απαιτούμενη απάντηση στο καθεστώς Άσαντ».

«Σκιές» περί της νομιμότητας της επέμβασης από τον ΟΗΕ

REUTERS

Η χρήση βίας είναι νόμιμη μόνον όταν πρόκειται για αυτοάμυνα ή για δράση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την Τρίτη το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σε σχόλιο το οποίο θεωρείται έμμεση αμφισβήτηση της νομιμότητας μιας αμερικανικής επιχείρησης βομβαρδισμού της Συρίας χωρίς συναίνεση από πλευράς του οργανισμού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Μπαν πρόσθεσε ότι, εάν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο είναι μπλοκαρισμένο λόγω διαφωνιών τα τελευταία δυόμιση χρόνια σε ό,τι αφορά τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, θα πρέπει να αναλάβει δράση.

«Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για σοβαρότατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εξωφρενικό έγκλημα πολέμου», ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Συμπλήρωσε δε ότι οι αυτουργοί τέτοιας πράξης πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και δεν θα έπρεπε να σημειωθούν φαινόμενα ατιμωρησίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή