Τυνησία: Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο παρά τη διαμεσολάβηση

Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 17:56
UPD:18:06
REUTERS/ANIS MILI

O κυριότερος μεσολαβητής και γενικός γραμματέας της UGTT, Χουσέιν Αμπάσι (φωτογραφία αρχείου) δήλωσε πως δεν υπήρξαν μεγάλες εξελίξεις στη συνάντηση.

A- A A+

Άκαρπη αποδείχθηκε η συνάντηση της Τρίτης ανάμεσα στην κυβέρνηση συμμαχίας και στους διαμεσολαβητές με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την βύθισε η δολοφονία εξέχουσας προσωπικότητας της αντιπολίτευσης τον Ιούλιο, ανακοινώθηκε από στέλεχος του εργατικού συνδικάτου UGTT.

«Δεν υπήρξαν μεγάλες εξελίξεις στη συνάντηση. Θα πρέπει τα δύο μέρη να προσεγγίσουν και να κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις», δήλωσε ο κυριότερος μεσολαβητής και γενικός γραμματέας της UGTT, Χουσέιν Αμπάσι.

«Είναι σαφές προς όλους πως η χώρα βρίσκεται σε μία ασφυκτική πολιτική κρίση, η οποία επηρεάζει την οικονομία, την κοινωνία, την ασφάλεια», πρόσθεσε ο ίδιος, την ώρα που η διελκυστίνδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έχει παραλύσει τη ζωή στην Τυνησία.

Η τελευταία φάση της κρίσης άρχισε έπειτα από τη δολοφονία του βουλευτή της κοσμικής αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Μπράχμι, η οποία αποδίδεται σε ισλαμιστές.

Η κυβερνητική συμμαχία, η οποία καθοδηγείται από το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα (Κόμμα Αναγέννησης), κατέθεσε εκ νέου τις προτάσεις της για την έξοδο από την κρίση στην UGTT, αλλά και στους υπόλοιπους διαμεσολαβητές, την εργοδοτική ένωση Utica, την Τυνησιακή Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (LTDH) και την Εθνική Δικηγορική Ένωση.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ενάχντα και τα κοσμικά κόμματα τα οποία συνεργάζονται μαζί του στην κυβέρνηση, Κογκρέσο για τη Δημοκρατία και Ετακατόλ, πρότειναν το κυβερνητικό σχήμα υπό τον Αλί Λάραγεντ να παραιτηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου και να προκηρυχθούν εκλογές, πρόταση την οποία η ετερόκλητη αντιπολίτευση έχει απορρίψει, αξιώνοντας τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή