«Πρόοδος» στις ιρακινές συνομιλίες για τον αφοπλισμό

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2003 07:22

A- A A+

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναχώρησαν χθες το βράδυ από τη Βαγδάτη οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι σημειώθηκε πρόοδος στη συνεργασία του Ιράκ για τον εντοπισμό και την καταστροφή όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε συνέντευξή του επισημαίνει πως πρωταρχική επιλογή σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ είναι η εκδίωξη του Σαντάμ Χουσεΐν και δικαιολογεί την προσφυγή στη βία ως προληπτικό μέσο για τον αφοπλισμό της αραβικής χώρας. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το Ιράκ πρέπει να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητά του και πως δεν θα κοπεί σε κομμάτια, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, έπειτα από έναν πιθανό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι κινήσεις των μελών της διεθνούς κοινότητας για την αποτροπή της πολεμικής σύρραξης. Η ελληνική προεδρία εξετάζει το ενδεχόμενη σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής, ενώ το θέμα θα απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

«Η σύνοδος κορυφής, δεν πρέπει να αποτύχει. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να συμβάλλει σε μία πολιτική λύση της κρίσης του Ιράκ και η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση», δήλωσε ο εκρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μπεγλίτης.

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει λόγος προσφυγής στη βία και ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν ειρηνική λύση για τον αφοπλισμό του Ιράκ, ενθαρρυμένοι, όπως είπαν και από τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν στη Βαγδάτη οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές με τις θέσεις της χώρας του και της Γερμανίας, συμφωνούν η Γαλλία και η Κίνα.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ διέψευσε την ύπαρξη γαλλο-γερμανικού μυστικού σχεδίου για την ειρηνική επίλυση της ιρακινής χρήσης, εξηγώντας ότι πρόκειται απλώς περί σχεδίου πρωτοβουλίας, βασισμένου στις ιδέες τις οποίες έχουν ήδη διατυπώσει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Αστεία ιδέα, που είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», χαρακτήρισε στέλεχος της ιρακινής αντιπολίτευσης, το γαλλο-γερμανικό σχέδιο που στοχεύει στην εκτόνωση της κρίσης, χωρίς την προσφυγή στη στρατιωτική βία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Λουΐ Μισέλ, δήλωσε ότι η χώρα του θα μπλοκάρει τα σχέδια του ΝΑΤΟ για αμυντική ενίσχυση της Τουρκίας, εν όψει του επαπειλούμενου πολέμου και τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Γαλλία και τη Γερμανία, για να συντάξουν τη σχετική επιστολή.

Η άρνηση της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου, να προσφέρουν επιπλέον στρατιωτικά μέσα για να υποστηρίξουν την Τουρκία εν όψει ενός πολέμου στο Ιράκ, θα αποτελούσε ντροπή, η οποία θα είχε επιπτώσεις, προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μέσω της εφημερίδας «Times».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή