Νέο σύστημα για τον έλεγχο καταβολής εισφορών στα ταμεία

Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 13:36
UPD:16:24
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο Υπουργος Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης κατά την εισήγησή του ανέφερε ότι, «το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αλλά και οι 12 τομείς του Φορέα Πρόνοιας του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) θα ενταχθούν στο βασικό εργαλείο, την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), που είναι εγκατεστημένη και στηρίζεται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ–ΙΚΑ)».

A- A A+

Νέο σύστημα για τον έλεγχο καταβολής εισφορών στα ταμεία θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή.

Εφεξής οι εργοδότες θα υποβάλλουν τις κρατήσεις για επικουρικό και εφάπαξ μαζί με τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).

Με τον τρόπο αυτόν θα ελέγχεται αξιόπιστα αν οι εισφορές που παρακρατούν από τους εργαζόμενους για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υποβάλλονται στα ταμεία.

Έτσι η κυβέρνηση αναμένει την εξάλειψη της εισφοροδιαφυγής, που θα έχει ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων και εφάπαξ.

Το νέο αυτό σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στους διοικητές των ταμείων σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί.

Όπως εξήγησε ο κ. Βρούτσης κατά την εισήγησή του, «το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αλλά και οι 12 τομείς του Φορέα Πρόνοιας του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) θα ενταχθούν στο βασικό εργαλείο, την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), που είναι εγκατεστημένη και στηρίζεται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ–ΙΚΑ)».

«Ο νέος, ενιαίος και ηλεκτρονικός τρόπος είσπραξης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της ΑΠΔ, αφορά 1.200.000 εργαζόμενους και ξεκινάει από 01.12.2013, συμβάλλει στην ταχύτερη απονομή των παροχών, αλλά και στη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής με όφελος 70 εκατ. ευρώ ετησίως υπέρ των εργαζομένων και συνταξιούχων», δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης.

ΔΗΜΑΡ: Επαναλαμβανόμενο επικοινωνιακό τέχνασμα οι εξαγγελίες

Επαναλαμβανόμενο επικοινωνιακό τέχνασμα αποτελούν, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας.

Όπως αναφέρει το κόμμα, οι εξαγγελίες «δεν θα αντιμετωπίσουν το ασφαλιστικό ζήτημα, που είναι το θεμελιώδες πρόβλημα για την Ελληνική κοινωνία, όσο το διαρθρωτικό πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας κυριαρχεί, οι αναλογιστικές μελέτες λείπουν και η εξασθένηση των μηχανισμών τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας συνεχίζεται».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή