Ανακάλυψαν καρχαρία που «περπατάει» στην Ινδονησία

Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 00:03
UPD:00:03
CI/Mark Erdmann

Ο καρχαρίας ανακαλύφθηκε σε κοραλλιογενή ύφαλο, ανοιχτά της νήσου Χελμαχέρα, στην ανατολική Ινδονησία, και γι’ αυτό ονομάστηκε Hemiscyllium helmahera.

A- A A+

Ένα άγνωστο έως σήμερα είδος καρχαρία, ο οποίος... περπατάει στον πυθμένα της θάλασσας σε αναζήτηση του επόμενου θηράματός του, ανακαλύφθηκε στην Ινδονησία και μαγνητοσκοπήθηκε από επιστήμονες της Conservation International (CI).

Ο καρχαρίας ανακαλύφθηκε σε κοραλλιογενή ύφαλο, ανοιχτά της νήσου Χελμαχέρα, στην ανατολική Ινδονησία, και γι’ αυτό ονομάστηκε Hemiscyllium helmahera. Φθάνει σε μήκος τα 70 εκατοστά και θεωρείται ακίνδυνος για τον άνθρωπο. Τα ψάρια που ανήκουν στο ίδιο γένος είναι επίσης γνωστά ως καρχαρίες-επωμίδες, καθώς φέρουν κηλίδες που θυμίζουν τις επωμίδες των στρατιωτικών.

Το νέο είδος φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από δύτες πριν από πέντε χρόνια. Επιστήμονες αιχμαλώτισαν δύο τέτοιους καρχαρίες και περιγράφουν το H. helmahera ως νέο είδος στο νέο τεύχος της επιθεώρησης Aqua, λέγοντας ότι χρησιμοποιεί τα τέσσερα μπροστινά του πτερύγια ως πόδια για να μετακινείται στον πυθμένα κυνηγώντας μικρά ψάρια και ασπόνδυλα. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι καφετιές κηλίδες στο κεφάλι του.

CONSERVATIONDOTORG

«Πρόκειται για το τρίτο είδος καρχαρία που περπατάει από την ανατολική Ινδονησία, το οποίο περιγράφεται μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, γεγονός που υπογραμμίζει την τεράστια βιολογική ποικιλότητά μας σε καρχαρίες και σαλάχια», αναφέρει στην ανακοίνωση της CI ο «Φάχμι», ο οποίος σύμφωνα με την οργάνωση είναι ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα καρχαριών στη χώρα.

«Γνωρίζουμε πλέον ότι έξι από τα εννέα γνωστά είδη καρχαριών που περπατούν ζουν στα ύδατα της Ινδονησίας», προσθέτει ο ίδιος. «Τα ζώα αυτά είναι δημοφιλή στους δύτες και δίνουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης της βιομηχανίας του θαλάσσιου τουρισμού μας.»

Στα ύδατα της Ινδονησίας ζουν τουλάχιστον 218 είδη καρχαριών και σαλαχιών. Η χώρα, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε βασική πηγή αποξηραμένων πτερυγίων και άλλων προϊόντων από καρχαρίες, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την προστασία τους από τον αφανισμό, έχοντας δημιουργήσει για παράδειγμα νέα θαλάσσια καταφύγια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή