Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ μετά το γαλλικό βέτο

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2003 11:02
UPD:11:19

A- A A+

Το ΝΑΤΟ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των 19 χωρών μελών του στις Βρυξέλλες για τις 11:30' το πρωϊ ώρα Ελλάδος, έπειτα από το βέτο που προέβαλαν η Γαλλία και το Βέλγιο στο αμερικανικό αίτημα για την ενίσχυση της άμυνας της Τουρκίας ενόψει πολεμικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ, ανακοίνωσε επίσημη πηγή στην έδρα της Συμμαχίας.

«Οι Βέλγοι μόλις έσπασαν τη σιωπή τους», ανακοίνωσε πηγή της Συμμαχία λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του γαλλικού βέτο. Τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας είχαν προθεσμία μέχρι τις 11:00' το πρωϊ, ώρα Ελλάδος, για να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους.

Η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο θεωρούν ότι οι πολεμικές προετοιμασίες, ακόμη και υπό τη μορφή της αμυντικής θωράκισης της Τουρκίας, θα υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της ιρακινής κρίσης.

Εάν καμμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν εξέφραζε αντιρρήσεις, η Συμμαχία θα ενίσχυε την Τουρκία με αεροπλάνα AWACS , συστοιχίες πυραύλων Patriot και ειδικές μονάδες για την αντιμετώπιση χημικού και βιολογικού πολέμου.

Δεν υπάρχει πληροφορία για το αν η Γερμανία εξέφρασε επίσης αντιρρήσεις. Ωστόσο το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές ότι είναι πιθανόν το Βερολίνο να συνταχθεί με την πλειοψηφία των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή