Τη βοήθεια ερευνητών από το Technische Universität München (Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου- TUM), το Ινστιτούτο Fraunhofer και την ICCROM (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) ζητεί το Pompeii Sustainable Preservation Project (Πρόγραμμα Βιώσιμης Διατήρησης Πομπηίας- PSP). Πρόκειται για ένα δεκαετές πρόγραμμα, αξίας δέκα εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη διατήρηση και διάσωση της διάσημης αρχαίας πόλης- «θύματος» του Βεζουβίου, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ιταλία.
Η Πομπηία έχει αποτελέσει λόγο διεθνούς προβληματισμού, με την Unesco να επισημαίνει προβλήματα στην διατήρηση των ερειπίων σε έκθεσή της τον Ιανουάριο, όπως την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τους βανδαλισμούς. Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα συντήρησης ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, με στόχο την αύξηση των επισκεπτών από 300.000 σε 2,6 εκατομμύρια ετησίως- ωστόσο, το υπό γερμανική πρόγραμμα του PSP έχει διαφορετικό χαρακτήρα, καθώς θα επικεντρώνεται σε ένα κτίριο της πόλης και θα έχει στόχο την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων λύσεων και «προληπτικής» συντήρησης.
EPA/CESARE ABBATE
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian, τα περισσότερα εκθέματα της πόλης έχουν μεταφερθεί σε μουσεία, ωστόσο είναι πολλά τα τμήματα της πόλης που αποσυντίθενται. Ο καθηγητής Έρβιν Έμερλινγκ του TUM και ο Κλάους Σεντλμπάουερ, του Ινστιτούτου Fraunhofer εκτιμούν πως η δουλειά τους θα συνδυάσει «παραδοσιακές» μεθόδους και υλικά με εξαιρετικά προηγμένα μέσα, όπως η νανοτεχνολογία, με στόχο την δημιουργία νέων τύπων προστατευτικών δομών- αλλά αυτό «θα είναι μόνο η αρχή» λέει σχετικά ο Έμερλινγκ.
Όπως αναφέρεται στο site του PSP, το όλο πρόγραμμα θα αποτελέσει «σημείο εκπαίδευσης» για ειδικούς συντήρησης από όλο τον κόσμο, καθώς θα παρουσιάσει πρωτοποριακές μεθόδους αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας για αρχαιολογικούς σκοπούς. Οι εργασίες του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2014.