Ολάντ: Το βρετανικό «όχι» δεν αλλάζει τη θέση της Γαλλίας

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 12:15
UPD:19:03
REUTERS/Kenzo Tribouillard

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η απόρριψη από τη βρετανική βουλή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης έναντι της Συρίας δεν θα επηρεάσει τη θέληση της Γαλλίας να ενεργήσει, ώστε να τιμωρηθεί η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση με τα χημικά όπλα.

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde είπε ότι στηρίζει την ανάληψη δράσης, ώστε να υπάρξει αυστηρή τιμωρία σε μία επίθεση που προκάλεσε «ανεπανόρθωτη» βλάβη στον συριακό λαό, προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί στενά με τους συμμάχους της Γαλλίας.

Ερωτηθείς εάν η χώρα του μπορεί να αναλάβει δράση χωρίς τη Βρετανία, ο γάλλος πρόεδρος απάντησε «ναι, κάθε χώρα αποφασίζει ανεξάρτητα αν θα συμμετέχει ή όχι σε μία επιχείρηση».

«Αυτό ισχύει για τη Βρετανία, όπως και για τη Γαλλία», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, «η χημική σφαγή της Δαμασκού δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη».

Σε ερώτηση για το αν η γαλλική κυβέρνηση έχει αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου, απάντησε: «Το θέμα δεν είναι αν έγινε χρήση χημικών όπλων. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό δεν το αρνούνται ούτε οι συριακές αρχές».

«Δεν τάσσομαι υπέρ μίας διεθνούς επέμβασης με στόχο την 'απελευθέρωση' της Συρίας ή την ανατροπή του δικτάτορα. [...]Σήμερα ξεπεράστηκε ένα όριο στη φρίκη. Και θα είναι η ανάληψη δράσης και όχι η απάθεια αυτό που θα επιβάλει μία πολιτική λύση», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Κάμερον: Δεν χρειάζεται να ζητήσω συγγνώμη

CHANNEL 4 NEWS

Εν τω μεταξύ τη λύπη του για την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο του σχεδίου για επέμβαση στη Συρίας εξέφρασε σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον, συμπληρώνοντας πως ελπίζει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα κατανοήσει την ανάγκη να εισακούονται οι επιθυμίες των ανθρώπων.

«Πιστεύω πως το αμερικανικό κράτος, οι πολίτες των ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ομπάμα θα καταλάβουν», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι δεν έχει μιλήσει με τον αμερικανό πρόεδρο μετά την ψηφοφορία, αλλά αναμένει πως θα έχει επικοινωνία μαζί του στη διάρκεια της επόμενης ημέρας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι δεν πιστεύει ότι τίθεται ζήτημα να ζητήσει συγγνώμη.

Πάντως ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει να επιθυμεί μία «σκληρή απάντηση» στην καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό. «Είναι σημαντικό να υπάρξει μια σκληρή απάντηση στη χρήση χημικών όπλων και υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Κάμερον.

«Θα εξακολουθήσουμε να φέρνουμε το θέμα ενώπιον του ΟΗΕ, να συνεργαζόμαστε με όλους τους οργανισμούς στους οποίους ανήκουμε — είτε είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, η ομάδα G8 ή η G20 — για να καταδικάσουμε αυτό που συνέβη στη Συρία», πρόσθεσε.

«Όμως αυτό που είχε προταθεί, η πιθανότητα να υπάρξει εμπλοκή του βρετανικού στρατού σε κάθε δράση, αυτό δεν θα γίνει», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι η απόφαση της βουλής αντικατοπτρίζει «τον μεγάλο σκεπτικισμό του βρετανικού λαού όσον αφορά οποιαδήποτε εμπλοκή στη Μέση Ανατολή».

Ο ηγέτης των Συντηρητικών δικαιολόγησε την απόφασή του να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποφασίσει για το θέμα της Συρίας εξηγώντας ότι επιθυμούσε να δράσει δημοκρατικά συμβουλευόμενος όπως αρμόζει το κοινοβούλιο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του έχασε μέρος της επιρροής της στον κόσμο. Υπογραμμίζοντας τις στρατιωτικές και διπλωματικές δυνατότητες της χώρας του ο Κάμερον σημείωσε: «Η χώρα μας διαθέτει ισχυρές δυνάμεις, πρέπει να συνεχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε».

Συνάντηση Μπαν Κι Μουν με εκπροσώπους μόνιμων μελών του ΣΑ

Στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τους εκπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

Η συνάντηση μεταξύ του Μπαν και των πρεσβευτών των πέντε χωρών (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα) θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδος, πρόσθεσε ο Νεσίρκι.

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε ο Ομπάμα

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Πέμπτης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφάλειας ενημέρωσαν επί 90 λεπτά τους επικεφαλείς των κομμάτων στο Κογκρέσο για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη συριακή κρίση. Μεταξύ αυτών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος αναμένεται να κάνει δήλωση για το θέμα σήμερα το απόγευμα.

Βεστερβέλε: Δεν εξετάζουμε συμμετοχή σε στρατιωτική δράση στη Συρία

Aπό πλευράς Γερμανίας ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Γερμανία σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, σε συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύθηκαν σήμερα.

«Δεν μας ζήτησαν μια τέτοια συμμετοχή και δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο», λέει ο Βεστερβέλε στην Neue Osnabrücker Zeitung.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε ωστόσο επισημάνει από τη Δευτέρα πως θα ενέκρινε μια διεθνή αντίδραση έναντι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε επανειλημμένα στη διάρκεια της εβδομάδας από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ωστόσο εξακολουθούσαν να υπάρχουν αμφιβολίες για μια ενδεχόμενη γερμανική συμμετοχή, έστω και στον ελάχιστο βαθμό.

«Επιμένουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να καταλήξει σε μια κοινή θέση και ότι η δουλειά των επιθεωρητών του ΟΗΕ πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί το Σάββατο.

Χθες η καγκελάριος Μέρκελ είχε επιμείνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μελετήσει την έκθεση των επιθεωρητών σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό, αφού είχε προηγουμένως επικοινωνήσει τηλεφωνικά κυρίως με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πάντως, ο Πέερ Στάινμπρουκ, αντίπαλος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, πήρε σήμερα σαφή θέση κατά μιας δυτικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ενόψει της τηλεμαχίας του την Κυριακή με την καγκελάριο.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τόσο εγώ όσο και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πιστεύουμε ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα ήταν λάθος, επειδή δεν μπορούμε να δούμε πως αυτό θα βοηθούσε τον λαό της Συρίας», δήλωσε ο Στάινμπρουκ στους δημοσιογράφους.

Το SPD θέλει να βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να «βγει από αυτή την στρατιωτική λογική», πρόσθεσε ο Στάινμπρουκ, ο οποίος επεσήμανε ότι θα ήταν καλύτερο ο ρώσος και ο αμερικανός πρόεδρος, καθώς και οι επικεφαλής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, να επικεντρωθούν στη διαπραγμάτευση για μια εκεχειρία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης στη Συρία και κυρίως εναντίον μιας εμπλοκής της χώρας τους σε αυτήν.

EURONEWSGREEK

ΕΕ: Σημειώσαμε την απόφαση της βρετανικής Βουλής

NAFTEMPORIKIGR

Η Κομισιόν για την απόφαση της βρετανικής Βουλής

Η ΕΕ από την πλευρά της ανακοίνωσε πως σημειώνει την απόρριψη από τη βρετανική βουλή της πρότασης άμεσης στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας.

«Σημειώσαμε τη συζήτηση η οποία διεξήχθη στη (βρετανική) Βουλή και τις δηλώσεις του (Βρετανού) πρωθυπουργού (Ντέιβιντ) Κάμερον», δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον. Είπε ακόμη ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία αποφεύγει «να σχολιάζει τις εσωτερικές συζητήσεις στα κράτη μέλη».

Χαιρετίζει το βρετανικό «όχι» η Ρωσία

Η Ρωσία χαιρέτισε την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο του σχεδίου στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και εξέφρασε την άποψη πως κάτι τέτοιο θα επέφερε «σοβαρό πλήγμα» στην παγκόσμια τάξη.

«Τέτοιες ενέργειες που παρακάμπτουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εφόσον βέβαια πραγματοποιηθούν, θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στο σύστημα που βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ και σοβαρό πλήγμα [...] στην παγκόσμια τάξη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Όπως είπε, το «όχι» της βρετανικής βουλής σε στρατιωτική δράση «αντανακλά την άποψη της πλειοψηφίας των Βρετανών και των Ευρωπαίων».

«Μου φαίνεται πως οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνα είναι τέτοια σενάρια», πρόσθεσε ο Ουσάκοφ.

Κίνα: Προηγείται η εξακρίβωση των γεγονότων στη Συρία

Από κινεζικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γάλλο ομόλογό του σημείωσε πως η εξακρίβωση της αλήθειας θα πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση για την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης κατά της Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας επισήμανε συγκεκριμένα ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί όχι μόνον αν έγινε χρήση χημικών όπλων, αλλά και ποιος τα χρησιμοποίησε.

Ο Φαμπιούς είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ανταποκριθεί με σθεναρότητα αν οι κατηγορίες ότι οι δυνάμεις του Άσαντ κρύβονται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα αποδειχθούν αληθινές.

Για κίνδυνο παγκόσμιας ανάφλεξης προειδοποιεί η Ιταλία

Η Συρία προφανώς και θα αντιδράσει σε μία πιθανή στοχευμένη επίθεση εναντίον της και θα υπάρξει κίνδυνος παγκόσμιας ανάφλεξης, προειδοποίησε η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, επαναλαμβάνοντας την άρνηση της κυβέρνησής της να συνδράμει μία τέτοια επιχείρηση χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ακόμη κι εάν είναι πιο μακρά, πιο σκληρή και πολλές φορές μοιάζει άκαρπη, η εφαρμογή των διπλωματικών πιέσεων και η πολιτική πίεση αποτελούν τη μόνη λύση που πρέπει να ακολουθήσουμε», πρόσθεσε η Μπονίνο.

Η ιταλίδα ΥΠΕΞ, η οποία χθες είχε μεταβεί στο Παρίσι, ερωτήθηκε συγκεκριμένα για το γαλλικό «ναι» και το «όχι» του βρετανικού κοινοβουλίου σε μια στρατιωτική επέμβαση: «Κάθε χώρα έχει τις διαδικασίες της και αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να γίνονται σεβαστές. Όμως το δίδαγμα που πρέπει να βγάλουμε είναι ότι μία εκ των προτέρων διαβούλευση μεταξύ των μελών της ΕΕ θα ήταν χρήσιμη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Στάμπα η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, αναφερόμενη στην απόφαση της Γαλλίας να συστρατευτεί ανεπιφύλακτα με τους Αμερικανούς σε μία περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, φέρεται να δήλωσε για τη χθεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ομόλογό της Λοράν Φαμπιούς ότι «με τους Γάλλους συμφωνήσαμε στο γεγονός ότι δεν συμφωνούμε».

Βέλγιο: Καθησυχαστική η απόφαση της βρετανικής Βουλής

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε ότι τον καθησύχασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη βρετανική βουλή. «Η θέση που πήρε το βρετανικό κοινοβούλιο είναι σύμφωνη με αυτήν της βελγικής κυβέρνησης, η οποία ζητεί (να της παρουσιαστούν) αποδείξεις πριν από κάθε επέμβαση στη Συρία», είπε ο Ρέιντερς.

«Αναμένουμε τη θέση (που θα λάβει) το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ). Δεν πρέπει να προτρέχουμε, έστω κι αν πρέπει να τιμωρηθούν εκείνοι οι οποίοι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα. Πρέπει να γίνεται σεβαστή η διεθνής τάξη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας.

«Δεν υπάρχει κοινή θέση μεταξύ των Ευρωπαίων»

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσιους —της χώρας η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ— αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει «μια κοινή θέση» μεταξύ των Ευρωπαίων όσον αφορά το συριακό ζήτημα, πρόσθεσε όμως ότι «διαβουλευόμαστε εντατικά».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την 6η και την 7η Σεπτεμβρίου για μια άτυπη σύνοδο στο Βίλνιους.

Συρία: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Φαχντ Γιάσεμ αλ Φράιτζ δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής επίθεσης και ότι θα απαντήσει αποφασιστικά.

Ο Αλ Φράιτζ έκανε την δήλωση αυτή σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Χουσεΐν Ντεγάν.

Τουρκία: Καμία αμφιβολία για τη χρήση χημικών από τις δυνάμεις του Άσαντ

Και ενώ το συριακό καθεστώς αρνείται ότι έκανε χρήση χημικών, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι πληροφορίες που έχει συλλέξει η Άγκυρα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό.

«Κατά τη γνώμη μας, η οποία βασίζεται απολύτως στις πληροφορίες των υπηρεσιών μας και τις εκτιμήσεις των ειδικών μας (…), δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το καθεστώς ευθύνεται» για την επίθεση, δήλωσε ο Νταβούτογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Τελευταία ημέρα ερευνών για τους επιθεωρητές του ΟΗΕ

REUTERS

Την ίδια ώρα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα έφτασαν σήμερα σε στρατιωτικό νοσοκομείο σε περιοχή της Δαμασκού, που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

EURONEWSGREEK

Οι επιθεωρητές επισκέπτονται στρατιώτες στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Μαζέ, οι οποίοι, σύμφωνα με τα συριακά κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, έπεσαν θύματα επιθέσεων με νευροπαραλυτικά αέρια στο προάστιο Τζομπάρ της Δαμασκού το περασμένο Σάββατο.

Παραμένει στη Συρία το προσωπικό των ανθρωπιστικών υπηρεσιών 

EURONEWSGREEK

Παράλληλα, το προσωπικό των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ συνεχίζει να εργάζεται στη Συρία, παρά τις απειλές για μια δυτική στρατιωτική επέμβαση.

«Κανείς δεν μας ζήτησε να φύγουμε από την χώρα» είπε εκπρόσωπος της UNICEF κατά την διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στην Γενεύη.

«Δεν προβλέπουμε ειδικά μέτρα, καταρτίζουμε διαρκώς σχέδια για ένα επιπρόσθετο κύμα προσφύγων» δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή