Νέα συνεδρίαση στο Σ.Α. του ΟΗΕ για τη Συρία

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013 19:49
UPD:20:36
EPA/JASON SZENES

Η αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

A- A A+

Νέα συνάντηση θα έχουν απόψε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της Συρίας, μετά την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά.

Όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 21.30 (ώρα Ελλάδας), ενώ μία από τις πηγές ανέφερε πως τη συνεδρίαση ζήτησε η ρωσική πλευρά. 

Οι εκπρόσωποι της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε προηγούμενη συνάντησή τους την Τετάρτη, οπότε εξέτασαν βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα εγκρίνονταν «όλες οι απαραίτητες ενέργειες» εναντίον της Συρίας.

Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καλούσε τους βουλευτές να στηρίξουν μια πρόταση της κυβέρνησης υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

EURONEWSGREEK

«Το θέμα δεν είναι να συνταχθούμε με μία πλευρά, να εισβάλλουμε, να αλλάξουμε το καθεστώς, ούτε καν να συνεργαστούμε πιο στενά με την αντιπολίτευση». «Το θέμα είναι η ευρεία χρήση χημικών όπλων και η απάντησή μας σε ένα έγκλημα πολέμου, τίποτε άλλο» πρόσθεσε.

Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, παραδεχόμενος όμως ότι «δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα».

«Δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα όσον αφορά την ευθύνη» για την επίθεση με χημικά, όμως «πρέπει να πάρετε μια απόφαση», είπε ο Κάμερον απευθυνόμενος στους βουλευτές.

REUTERS

Πάντως ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ επέμεινε πως οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς Βρετανίας θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή ότι «τα στοιχεία πρέπει να προηγούνται των αποφάσεων» και όχι το αντίστροφο. 

«Δεν αποκλείω να στηρίξω τον Πρωθυπουργό, όμως πιστεύω πως θα πρέπει να επιχειρηματολογήσει καλύτερα υπέρ της θέσης του απ' ό,τι έκανε σήμερα» πρόθεσε.

Οι Εργατικοί, που μετρούν 257 βουλευτές σε σύνολο 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανάγκασαν το βράδυ της Τετάρτης την κυβέρνηση να αλλάξει την τελευταία στιγμή την πρότασή της, ανακοινώνοντας ότι δεν την θα υπερψηφίσουν αν προβλέπεται στρατιωτική επέμβαση πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Η κυβερνητική πρόταση που θα τεθεί προς ψήφισε απόψε στη Βουλή των Κοινοτήτων καταδικάζει «τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2013 από το καθεστώς» και «συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ανθρωπιστική, ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές εμποδίζοντας κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».

Όμως για να περάσει η Βρετανία από αυτή την κατ’ αρχήν συμφωνία, αν υιοθετηθεί, στην έναρξη μιας στρατιωτικής επέμβασης, η πρόταση προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνει μια δεύτερη ψηφοφορία, μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή