Αθώοι δηλώνουν συγκατηγορούμενοι του Τσοχατζόπουλου

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 16:51
UPD:17:00
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS

Με την απολογία του Ακη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορούμενών του συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη.

A- A A+

Παράπλευρες απώλειες υπήρξαν στο βούλευμα που τον παραπέμπει σε δίκη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δήλωσε στην αρχή της απολογίας του ο αδελφός της Βίκης Σταμάτη, Παναγιώτης, ο οποίος είχε αναλάβει για λογαριασμό του ζεύγους Τσοχατζόπουλου τις επισκευαστικές εργασίες στο ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Ξεκινώντας την απολογία του ο κατηγορούμενος δήλωσε πως είναι αθώος, αναφέροντας στο δικαστήριο πως ο Ακης Τσοχατζόπουλος του είχε ζητήσει να αναλάβει την πληρωμή των συνεργείων και πως τα τιμολόγια θα κόβονταν στο όνομα της εταιρείας Nobilis.

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος με κάλεσε και μου είπε να βοηθήσω στις εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μου είπε ότι το ακίνητο αυτό το ενοικίαζε και ότι ιδιοκτήτρια του ήταν η εταιρεία Νοbilis» ανέφερε ο κατηγορούμενος.

Ο Παναγιώτης Σταμάτης υποστήριξε πως όσοι εργάζονταν στην ανακαίνιση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου γνώριζαν πού δούλευαν, καθώς το σπίτι ήταν γεμάτο από φωτογραφίες της αδελφής του και του πρώην Υπουργού.

«Σέβομαι και τιμώ τον Άκη Τσοχατζόπουλο ως ένα πρόσωπο που μπήκε στην οικογένεια μας. Μια οικογένεια αγροτική με υπόβαθρο παιδείας χαμηλό. Στις αρχές οι γονείς μου ήταν πολύ δύσκολο να συναναστραφούν μαζί του. Εμείς δεν χρειάστηκε να ψάξουμε να μάθουμε για τον γαμπρό μας, όπως συνηθίζεται συνήθως στην επαρχία, γνωρίζαμε ποιος ήταν . Ο ελληνικός λαός του είχε δείξει με την ψήφο του πολλές φορές την εμπιστοσύνη του», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Σταμάτης.

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος τόνισε ότι κάποια παραστατικά τα είχε κόψει στο όνομα «Παπαλιάκος» ο οποίος είναι κουνιάδος του, και αυτό γιατί έλειπε αρκετές ώρες από το σπίτι και με κάποιον έπρεπε να συνεννοούνται οι προμηθευτές, ενώ αναφερόμενος στην αδελφή του Βίκη Σταμάτη, υποστήριξε ότι έκανε μεγάλο αγώνα για να γίνει μητέρα.

Αθώος δηλώνει ο εκπρόσωπος της Morelia Κ. Αντωνιάδης

Την αθωότητά του υπερασπίστηκε ο ένας εκ των δύο εκπροσώπων της εταιρείας Morelia, μέσω της οποίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διακινήθηκαν χρήματα που προέρχονται από δωροδοκίες της Ferostaal για την προμήθεια των υποβρυχίων.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως το 1999 γνώρισε μέσω ενός φίλου του τον Νίκο Ζήγρα ως εκπρόσωπο ομiλου επενδυτών, που έχει συνάλλαγμα και θέλει να συνεργαστεί μαζί του.

 «Το 2011 διαβάσαμε σε εφημερίδα ότι γίνεται έρευνα στη Γερμανία για παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα για τα υποβρύχια. Από εκεί μάθαμε ότι τα χρήματα ήταν από την εταιρεία ΜΙΕ, που εμείς δεν γνωρίζαμε. Καλέσαμε τον Ζήγρα να μας εξηγήσει και τότε μας είπε ότι πράγματι υπήρχε σύνδεση με παράνομες πληρωμές για τα υποβρύχια. Μας ζήτησε συγγνώμη και μας είπε να μην ανησυχούμε. Μετά εξαφανίστηκε και τότε με όσα στοιχεία είχαμε πήγαμε μόνοι μας και πριν μας καλέσει ο Εισαγγελέας», είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος προσθέτοντας πως την ίδια χρονιά, ο Ν. Ζήγρας του είπε ότι πίσω από τις εταιρείες ήταν ο Τσοχατζόπουλος.  

Όπως είπε ο κατηγορούμενος, δεν είχε λόγο ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και ο συνεργάτης του να υποψιαστούν πως τα χρήματα που ο Ζήγρας ήθελε να μεταφέρει προέρχονται από δωροδοκία, καθώς τον θεωρούσαν έναν από τους πιο σημαντικούς πελάτες της εταιρείας τους.

Οράτιος Μελλάς: «Είχαμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ζήγρα»

Τη σκυτάλη των απολογιών πήρε ο έτερος εκπρόσωπος της εταιρείας Morelia Οράτιος Μελλάς, ο οποίος υποστήριξε πως τόσο εκείνος όσο και ο συνεργάτης του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στον Νίκο Ζήγρα.

«Πρώτη φορά στα 35 χρόνια της εταιρείας μου βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Δούλευα πάντα καθαρά. Ο Ζήγρας μου είπε ότι θέλει να μεταφέρει 3.000.000 ελβετικά φράγκα. Εγώ, επειδή δεν είχα δικό μου λογαριασμό, έδωσα το λογαριασμό του γιου μου. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα βρισκόμουν κατηγορούμενος» είπε.

Π. Ζαχαριάδης: «Είχα εμπιστοσύνη, ό,τι έγινε το έμαθα από τις εφημερίδες»

Λίγο νωρίτερα απολογήθηκε ο επιχειρηματίας Παντελής Ζαχαριάδης, ο οποίος για πέντε μήνες είχε οριστεί από τον Νίκο Ζήγρα εκπρόσωπος της εταιρείας Torcaso, ο οποίος υποστήριξε ότι ενεπλάκη σε αυτήν την ιστορία όταν ο Νίκος Ζήγρας του είπε το φθινόπωρο του 1999 ότι έχει κάποιους γνωστούς Λιβανέζους και Κύπριους, οι οποίοι ήθελαν να αγοράσουν ακίνητα στην Αθήνα.

Όπως είπε, ο Νίκος Ζήγρας του ζήτησε να πάρει ΑΦΜ της Torcaso, κάτι που εκείνος έκανε. «Μόνοι τους με έβαλαν εκεί, μόνοι τους με έβγαλαν. Εγώ δεν είχα κανένα όφελος, ούτε μισό ευρώ, μόνο βλάβη. Το τι έγινε μετά, το έμαθα από τις εφημερίδες», είπε ο κατηγορούμενος.

Αύριο αναμένεται να απολογηθεί ο πρώην Γ.Γ εξοπλιστικών προγραμμάτων Γιάννης Σμπώκος, ενώ αδυναμία να απολογηθεί λόγω προβλημάτων υγείας επικαλέστηκε, μέσω των συνηγόρων της, η πρώην σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενάουερ.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή