Τέσσερις μέρες ακόμη χρειάζονται οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για να ολοκληρώσουν την έρευνά τους για την επαλήθευση ή μη των καταγγελιών που αφορούν την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία. Στη συνέχεια θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για να αναλύσουν τα ευρήματά τους.
Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι μουν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη.
Όπως είπε, «εργάζονται πάρα πολύ σκληρά, υπό ιδιαίτερα επικίνδυνες περιστάσεις».
«Αφήστε τους να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες (ακόμη), στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει επιστημονική ανάλυση με τους ειδικούς και μετά νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για (να αποφασιστούν) περαιτέρω ενέργειες», πρόσθεσε.
Το βράδυ πάντως έγινε γνωστό πως ο απεσταλμένος της Συρίας στον ΟΗΕ ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού να δώσει εντολή στην ομάδα των ειδικών στα χημικά όπλα που βρίσκεται στη Δαμασκό να ερευνήσει τρεις επιθέσεις, που, όπως υποστήριξε, πραγματοποιήσαν αντάρτες και στις οποίες σύροι στρατιώτες εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια.
Ο Σύρος πρεσβευτής Μπασάρ αλ Τζααφάρι έκανε τις σχετικές δηλώσεις λίγο μετά την ολοκλήρωση της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης των πρεσβευτών των πέντε μόνιμων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Κίνας- όπου εξετάστηκε το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία.
Μπραχίμι: Οποιαδήποτε στρατιωτική δράση χρειάζεται έγκριση του Σ.Α.
Νωρίτερα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι τόνισε ότι η ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης, θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ίδιος πάντως σημείωσε πως συνεχίζει να πιστεύει «ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση».
«Πιστεύω ότι το διεθνές δίκαιο είναι σαφές πάνω σε αυτό. Το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι στρατιωτική δράση πρέπει να αναλαμβάνεται έπειτα από μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι που λέει το διεθνές δίκαιο» ανέφερε απαντώντας ερώτηση για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.
«Θα πρέπει να πω ότι γνωρίζω πως ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα) και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχουν την φήμη ότι είναι πολεμοχαρείς. Τι θα αποφασίσουν δεν το γνωρίζω. Αλλά βεβαίως το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην καταγγελθείσα με χημικά επίθεση προ ημερών (στις 21 Αυγούστου) στα περίχωρα της Δαμασκού, είπε πως «φαίνεται ότι κάποιου είδους ουσία χρησιμοποιήθηκε, προκαλώντας τον θάνατο πολλών ανθρώπων». «Αυτό είναι απαράδεκτο, είναι σκανδαλώδες» πρόσθεσε.
«Υπάρχει το πριν την 21η Αυγούστου και το μετά την 21η Αυγούστου. Αν υπάρξει μια στρατιωτική δράση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στην κατάσταση στην Συρία"» συνέχισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει αν μια τέτοια επέμβαση θα ευνοούσε ή όχι «μια πολιτική λύση».
Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως συνεχίζει να πιστεύει «ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση στη Συρία: θα υπάρξει μόνον μια πολιτική λύση και όσο πιο γρήγορα εργαστούμε για μια πολιτική λύση τόσο το καλύτερο».
Σε αυτήν την κατεύθυνση υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης, της γνωστής ως Γενεύη 2, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους.
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μονομερούς στρατιωτικής δράσης: «Καμιά στρατιωτική δράση δεν θα είναι μονομερής. Πρέπει να περιλαμβάνει τους διεθνείς συμμάχους μας».
Ανέφερε ακόμη πως αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα συνομίλησαν επίσης με την Τουρκία, την Ιορδανία και άλλους εταίρους για ενδεχόμενα αντίποινα του καθεστώτος του Άσαντ σε περίπτωση επιθέσεων.
Πρόσθεσε ακόμη πως «είναι δυνατόν η συριακή κυβέρνηση να κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων», σημειώνοντας πως αν οι ΗΠΑ δεν επέμβουν στρατιωτικά, αυτό θα στείλει ένα επικίνδυνο σήμα στα άλλα καθεστώτα που διαθέτουν αποθέματα χημικών όπλων, κυρίως στη Νότια Κορέα, όπως είπε.
Ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν θέλησε να διευκρινίσει αν το σχέδιο επίθεσης προβλέπει δράση πέραν της χρήσης πυραύλων κρουζ και αν θα είναι απαραίτητο να σταλούν μαχητικά αεροπλάνα μέσα στο συριακό εναέριο χώρο. «Μελετάμε όλες τις επιλογές» είπε.
Άλλος αξιωματούχος διευκρίνισε πως η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει να εργάζεται για να προσδιορίσει τους ακριβείς στόχους μιας ενδεχόμενης επέμβασης, ο στόχος της οποίας θα είναι να αποτραπεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα και να εξουδετερωθούν τα μέσα του για να το κάνει.
Η πηγή αυτή επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν συριακά αντίποινα. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε οποιαδήποτε συριακή απάντηση" ή οποιαδήποτε αντίδραση "από εξωτερικά μέρη, όπως το Ιράν ή η Χεζμπολάχ στο Λίβανο».
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν ανέφερε πως πολλές πηγές συγκλίνουν στο ότι οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνονται για τη χρήση χημικών όπλων, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση.
Το μεσημέρι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε με μήνυμά του στο twitter ότι η χώρα του θα θέσει υπ' όψιν του Σ.Α. του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος με τα «απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των σύρων πολιτών από χημικά όπλα.
«Η Βρετανία εκπόνησε ένα ψήφισμα που καταδικάζει την επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών», ανέφερε ο Κάμερον και συμπλήρωνε: «Πάντοτε λέγαμε ότι θέλουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανταποκριθεί στις ευθύνες του έναντι της Συρίας. Σήμερα (τα μέλη του Σ.Α.) έχουν την ευκαιρία να το πράξουν».
Την ενέργεια της Βρετανίας καλωσόρισε η Γερμανία, που ζήτησε τη στήριξη του βρετανικού σχεδίου ψηφίσματος από όλες τις χώρες και κυρίως από τη Ρωσία.
«Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία της Βρετανίας να ωθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να συζητήσει ξανά τη χρήση των χημικών στη Συρία. Καλούμε όλες τις χώρες και κυρίως τη Ρωσία, να αδράξουν την ευκαιρία και να συνεισφέρουν σε μια κοινή στάση της διεθνούς κοινότητα κατά της χρησης χρημικών όπλων μαζικής καταστροφής στη Συρία», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βεστερβέλε.
Η Μόσχα πάντως χαρακτηρίζει άκαιρη την όποια συζήτηση, πριν ολοκληρωθεί η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ που ερευνούν στα περίχωρα της Δαμασκού την εγκυρότητα των καταγγελιών για την επίθεση με τα χημικά.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τιτόφ δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να περιμένει την έκθεση των επιθεωρητών, προτού συζητήσει την όποια απάντηση σκοπεύει να δώσει.
«Το να συζητάμε την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας προτού να παρουσιάσουν την έκθεσή τους οι επιθεωρητές είναι τουλάχιστον άκαιρο», είπε ο Τιτόφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ίντερφαξ.
Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε πως η Ρωσία ετοιμάζεται να απομακρύνει το προσωπικό της από τη ναυτική βάση που διαθέτει στην Ταρτούς της Συρίας. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί, ωστόσο αν είναι ακριβής τότε αντανακλά τις ανησυχίες που εκφράζονται για την ασφάλεια των ξένων υπηκόων στη Συρία.
Οι λιτά επανδρωμένες και εξοπλισμένες εγκαταστάσεις που διαθέτει η Ρωσία στο λιμάνι της Ταρτούς είναι η μοναδική στρατιωτική βάση που διαθέτει η Μόσχα εκτός των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο ρόλος της βάσης είναι να επιδιορθώνει και να εφοδιάζει τα ρωσικά πολεμικά σκάφη που πλέουν στη Μεσόγειο.
Επικαλούμενο μια πηγή την οποία δεν κατονομάζει, το πρακτορείο ανέφερε ότι το προσωπικό της βάσης έχει επιβιβαστεί στο πλοίο-συνεργείο που σταθμεύει εκεί και ότι ρωσικά πολεμικά πλοία θα το συνοδεύσουν κατά την αποχώρησή του.
Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα αποπλεύσει το σκάφος, ούτε πόσοι άνθρωποι επιβαίνουν σ' αυτό, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσία απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.
Από πλευράς Γαλλίας μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως για την κατάσταση στη Συρία σήμερα. Χθες Τρίτη ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει πως η Βουλή θα ενημερωθεί το συντομότερο για τις αποφάσεις για οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με τη Συρία.
Νωρίτερα το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την περιορισμένη επιστράτευση εφέδρων την ώρα που το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο συριακών αντιποίνων έπειτα από μια ενδεχόμενη ξένη στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.
Ο περιορισμένος αριθμός εφέδρων που επιστρατεύτηκε θα αναπτυχθεί σε ορισμένες μονάδες που στρατοπεδεύουν στο βόρειο τμήμα της χώρας, διευκρίνισε ο ραδιοσταθμός.
«Έπειτα από τις διαβουλεύσεις για την ασφάλεια που έγιναν σήμερα, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι καθημερινές συνήθειες των Ισραηλινών», ανέφερε ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Ταυτοχρόνως είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να αμυνθεί κατά οποιασδήποτε απειλής και να απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε απόπειρα πρόκλησης βλάβης στους Ισραηλινούς πολίτες», πρόσθεσε.
Προηγουμένως ο ραδιοσταθμός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ είχε μεταδώσει ότι έχει αναπτυχθεί το σύνολο του αντιπυραυλικού συστήματος προληπτικά, για την αντιμετώπιση πιθανών συριακών επιθέσεων σε αντίποινα για ενδεχόμενα πλήγματα των δυτικών δυνάμεων στην Συρία.
Ωστόσο κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, δήλωσε ότι η εκτίμηση του Ισραήλ είναι ότι αν υπάρξει πλήγμα από τις δυτικές δυνάμεις κατά της Συρίας, υπάρχει μικρή πιθανότητα η Συρία να απαντήσει με επίθεση στο Ισραήλ.
«Ως εκ τούτου, ελήφθη μια απόφαση να υιοθετηθούν κάποια μέτρα προφύλαξης και σε αυτά περιλαμβάνεται η επιστράτευση ενός περιορισμένου αριθμού εφέδρων, ιδιαίτερα εφέδρων που είναι αρμόδιοι σε θέματα πολιτικής προστασίας και αυτών που είναι αρμόδιοι για την αναχαίτιση πυραύλων», σημείωσε.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι εννοεί κυρίως στρατιώτες που επανδρώνουν και χειρίζονται τις συστοιχίες των αντιπυραυλικών συστημάτων Σιδηρούς Θόλος και Πάτριοτ.
Στο συριακό ζήτημα παρενέβη και η Ελβετία, η οποία εξέφρασε «έντονη ανησυχία για την πολιτική και ανθρωπιστική κατάσταση» στη χώρα.
Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών στη σχετική του ανακοίνωση καταδικάζει «τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που κλιμακώθηκαν με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων».
Παράλληλα επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς «όλες τις πλευρές να εργαστούν για μια πολιτική λύση», τονίζοντας πως θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια «επειγόντως, για να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός, σύμφωνα με τους ανθρωπιστικούς κανόνες».
Σε ό,τι αφορά τη στάση της διεθνούς κοινότητας, το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του που «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ήταν μέχρι σήμερα σε θέση να βρεθεί μια κοινή και επαρκής διεθνής απάντηση απέναντι στη συριακή τραγωδία».
Υπενθυμίζει ακόμη πως είχε πάρει την πρωτοβουλία να ζητήσει την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «για να αποτραπεί να μένουν ατιμώρητα τα σοβαρά εγκλήματα, όποιοι κι αν είναι οι φερόμενοι δράστες τους», ενώ τονίζει πως το διάβημα αυτό, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.
Πάντως το Βέλγιο «δεν έχει ακόμη πειστεί» για το ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν μια στρατιωτική επέμβαση στην Συρία και ζητεί οι χώρες που δηλώνουν ότι έχουν αποδείξεις για την χρήση χημικών όπλων από τις αρχές της Δαμασκού να μοιραστούν τις πληροφορίες που διαθέτουν, δήλωσε σήμερα ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς.
«Δεν έχω ακόμη πειστεί. Αυτό που ζητούμε, είναι να λάβουμε πληροφορίες που να αποδεικνύουν ποιος χρησιμοποίησε αυτά τα χημικά όπλα», δήλωσε στο δημόσιο δίκτυο RTBF.
Το Βέλγιο ζητεί διευκρινίσεις κατ' αρχήν από τον ΟΗΕ, αν οι επιθεωρητές που βρίσκονται εκεί μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, πρόσθεσε.
Όμως πρόσθεσε πως εάν η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν πληροφορίες πάνω σε αυτό το ζήτημα, να τις μοιραστούν με τους συμμάχους τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας επισήμανε επίσης τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επέμβασης: «Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Συρία και για την περιοχή; Και ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας δράσης χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας; Γιατί αύριο η Ρωσία θα μπορούσε και αυτή επίσης να αποφασίσει να επέμβει χωρίς έγκριση του ΟΗΕ αν το κάνουν άλλοι», υπογράμμισε.
«Η χρήση χημικών όπλων είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Θα πρέπει να υπάρξει μια τιμωρία», πρόσθεσε ωστόσο ο Ρέιντερς.
Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, να προστατευθεί η χώρα από ενδεχόμενες απειλές από τη Συρία.
«Τώρα βρισκόμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας. Η Τουρκία θα λάβει όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα εντός του πλαισίου των δικών της στρατηγικών συμφερόντων», είπε ο τούρκος υπουργός ενώ σημείωσε ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι όσον αφορά στην αντίδραση της Δύσης.
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ