Η πυρκαγιά στο Πάρκο Γιοσέμιτι σε πραγματικό χρόνο

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 11:52
UPD:14:38

Ο χάρτης της εταιρείας λογισμικού χαρτογράφησης Esri, που δημιουργήθηκε με δεδομένα της αμερικανικής Υπηρεσίας Γεωλογικών Ερευνών (USGS) αποτυπώνει με λεπτομέρεια την έκταση, στην οποία μαίνεται η πυρκαγιά και που, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ορίζεται σε πάνω από 650 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχοντας τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό μόλις 20%.

A- A A+

Μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνια «καταπίνει» όλο και μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις, απειλώντας τη βασική πηγή πόσιμου νερού του Σαν Φρανσίσκο και κρατάει μακριά πολλούς τουρίστες. Τώρα, ένας διαδραστικός χάρτης επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν την πορεία της σε πραγματικό χρόνο.

Ο χάρτης της εταιρείας λογισμικού χαρτογράφησης Esri, που δημιουργήθηκε με δεδομένα της αμερικανικής Υπηρεσίας Γεωλογικών Ερευνών (USGS) αποτυπώνει το μέγεθος της πυρκαγιάς με τρεις τρόπους: με βάση τα σημεία ενδιαφέροντος, την πορεία της πυρκαγιάς, καθώς και τις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί στο Πάρκο Γιοσέμιτι από το 1987 σε σχέση με τη σημερινή πυρκαγιά. Δείτε το χάρτη

REUTERS

Ο χάρτης αποτυπώνει με λεπτομέρεια την έκταση, στην οποία μαίνεται η πυρκαγιά και που, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ορίζεται σε πάνω από 650 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχοντας τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό μόλις 20%. Έχει κάψει τουλάχιστον ένα σταθμό δασοφυλάκων και απειλεί ακόμη έναν, ενώ μαίνεται στα όρια της δεξαμενής Χετς Χέτσι, στην οποία από χθες πέφτουν στάχτες, παρότι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι η ποιότητα των υδάτων παραμένει καλή.

EURONEWSGREEK

Στο χάρτη, ο οποίος αξιοποιεί επίσης δεδομένα από δορυφόρο της NASA και από σύστημα της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών (FEMA), φαίνονται οι πλησιέστερες κοινότητες και ο πληθυσμός της καθεμίας. Οι κατεξοχήν απειλούμενες κοινότητες είναι τρεις και έχουν συνολικά περισσότερους από 4.300 κατοίκους.

Η αμερικανίδα αστροναύτης Κάρεν Νύμπεργκ ανάρτησε στο Twitter δορυφορική φωτογραφία της πυρκαγιάς, όπως φαίνεται από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Ακούμε διαρκώς στις ειδήσεις πώς η πυρκαγιά επηρεάζει τις τοπικές κοινότητες, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για το Σαν Φρανσίσκο και τους φυσικούς πόρους του πάρκου Γιοσέμιτι», δήλωσε στην ιστοσελίδα CNET ο διευθυντής του προγράμματος αντιμετώπισης καταστροφών της Esri Ράιαν Λάνκλος. «Συχνά όμως, τα ρεπορτάζ δεν μας δείχνουν πού εντοπίζεται το πρόβλημα, ώστε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το μέγεθος και τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς. Εμείς θελήσαμε να τονίσουμε κάποια από αυτά τα σημεία-κλειδιά.»

Εν τω μεταξύ, η αμερικανίδα αστροναύτης Κάρεν Νύμπεργκ ανάρτησε στο Twitter δορυφορική φωτογραφία της πυρκαγιάς, όπως φαίνεται από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Η τροχιά μας μας οδήγησε πάνω από την πυρκαγιά στην Καλιφόρνια πριν από περίπου μία ώρα. Είναι συγκλονιστικό», έγραψε στο μήνυμα που συνόδευε την εικόνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή