«Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», στα 86α Όσκαρ

Η ταινία του Ε. Λυγίζου υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας
Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013 15:46
UPD:16:06

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «The Hollywood Reporter», η ταινία έχει θεωρηθεί ως απάντηση στην τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα καθώς η ανεργία έχει φτάσει το 27%, ένα ποσοστό που είναι υψηλότερο από το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης.

A- A A+

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Έκτορα Λυγίζου, «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», θα αποτελέσει την ελληνική πρόταση στα 86α Όσκαρ.

Ο Έκτορας Λυγίζος.

Αρχίζοντας τη μεγάλη επιτυχημένη της πορεία με την παγκόσμια πρεμιέρα της στο περσινό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, η ταινία έχει ταξιδέψει σε περισσότερα από 30 διεθνή Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις αλλά και εξαιρετικές κριτικές στα διεθνή Μέσα, και έλαμψε στα φετινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας αυτά της καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και ανδρικής ερμηνείας.

Στον απόηχο αυτών των βραβείων, παράλληλα με την έξοδο της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, ο Έκτορας Λυγίζος, που εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει και το σενάριο, μιλώντας μας για το δημιούργημά του και για τη σκληρή εποχή μας είχε αναφέρει για τον ήρωα της ταινίας: «Είναι δύσκολο να μιλήσεις με λόγια,  για κάτι που προσπάθησες να αφηγηθείς με εικόνες και ήχους. Για μένα, το “Αγόρι” ζει κάτι, που δεν είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει. Και, κυρίως, κάτι για το οποίο ντρέπεται. Και παλεύει να το αντιμετωπίσει με μια πολύ δική του αίσθηση περηφάνιας και αξιοπρέπειας. Προσπαθεί να επιβιώσει, προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή το καναρίνι του, αλλά, κυρίως, παλεύει να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τους άλλους το πρόβλημά του και, τελικά, να ζητήσει βοήθεια».

Αναλογιζόμενος ότι στην ίδια κατάσταση με το «Αγόρι» βρίσκονται πολλοί συνάνθρωποί μας, ο Έκτορας Λυγίζος έκανε αναφορά στο τί χρειάζεται περισσότερο από όλα η σκληρή εποχή μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πολύ μικρότερη ανοχή απέναντι στις αδικίες του συστήματος. Απέναντι στη συσσώρευση του πλούτου, στην καταπίεση του χρήματος. Τί να πω, γενικά απέναντι στον καπιταλισμό που είναι απλά και μόνο καταστροφικός».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «The Hollywood Reporter», η ταινία έχει θεωρηθεί ως απάντηση στην τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα καθώς η ανεργία έχει φτάσει το 27%, ένα ποσοστό που είναι υψηλότερο από το ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης της δεκαετίας του ’30.

Συντελεστές ταινίας

Σενάριο - σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος. Παίζουν: Γιάννης Παπαδόπουλος, Λίλα Μπακλέση, Κλεοπάτρα Περάκη, Βαγγέλης Κομματάς, Χαράλαμπος Γωγιός. Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης, μοντάζ: Γρηγόρης Ρέντης, ηχοληψία: Δημήτρης Κανελλόπουλος, σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη – Σταύρος Λιόκαλος, κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη, μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου, παραγωγοί: Γιώργος Καρναβάς - Έκτορας Λυγίζος, συμπαραγωγοί: Ελίνα Ψύκου – Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, executive producer: Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, παραγωγή: Έκτορας Λυγίζος, Stefi, Guanaco, συμπαραγωγή: 2|35, Oxymoron Films, Φαντασία Οπτικοακουστική.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς