ΝΑΤΟ : Διευρύνεται το ρήγμα για το θέμα του Ιράκ

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2003 07:27
A- A A+

Διευρύνεται το ρήγμα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, καθώς το συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων, δεν κατόρθωσε και χθες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, να καταλήξει σε μία συμβιβαστική λύση, για τη στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

Οι τρεις χώρες που άσκησαν βέτο, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, παραμένουν ανυποχώρητες και σήμερα είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί μία ακόμη συνεδρίαση, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου, ο Ζακ Σιράκ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Σεζέρ και τον διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, σε περίπτωση που απειληθεί η Τουρκία, από έναν ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, προειδοποίησε ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, για το εάν το πρόβλημα του αφοπλισμού του Ιράκ θα λυθεί ειρηνικά ή με στρατιωτική σύγκρουση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, θα μεταβεί αύριο στη Ν. Υόρκη, προκειμένου να προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία οι επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού, θα παρουσιάσουν τη νέα έκθεσή τους για το ιρακινό οπλοστάσιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι παρά τις διαφωνίες, είναι δυνατόν να υπάρξει ένα δεύτερο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αντιθέτως, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στη Γαλλία, προειδοποίησε ότι εάν χρειαστεί, η χώρα του θα κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στην Αθήνα, η ελληνική προεδρία προειδοποίησε χθες, ότι σε περίπτωση που η σύνοδος κορυφής των 15 την ερχόμενη Δευτέρα, δεν μπορέσει να διατυπώσει ενιαία θέση, η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα εισέλθει σε περίοδο βαθειάς κρίσης.

Οπως ανακοίνωσαν διπλωμάτες του ΟΗΕ, ειδική στην πυραυλική τεχνολογία αποφάνθηκαν πως οι πύραυλοι Αλ Σαμούντ του Ιράκ, έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από τα 150 χλμ., που επιτρέπουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή