Έφτασαν τελικά οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στη συνοικία Μουανταμίγια, κοντά στη Δαμασκό, όπου φέρεται ότι σημειώθηκε η επίθεση με χημικά όπλα, με πολλά θύματα, την περασμένη εβδομάδα.
«Είμαι αυτή τη στιγμή μαζί με την αποστολή των επιθεωρητών, οι οποίοι συναντούν τους τραυματίες και πέρνουν δείγματα από τα θύματα» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters γιατρός της περιοχής.
Νωρίτερα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως το κομβόι των επιθεωρητών δέχθηκε πυρά από ελεύθερους σκοπευτές κατά τη μετάβασή του στη Μουανταμίγια, χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματισμοί, παρά μόνον ζημιές σε ένα όχημα.
Η κυβέρνηση της Συρίας πάντως έσπευσε να αποδώσει την επίθεση στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
Το συριακό καθεστώς άφησε να περάσουν τέσσερις ημέρες πριν δώσει άδεια για την μετάβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο σημείο της καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά, ενώ η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του οργανισμού βρισκόταν ήδη στη Δαμασκό την ημέρα της επίθεσης.
Σε αναβρασμό η διεθνής κοινότητα
Στο διπλωματικό πεδίο, οι ΗΠΑ εκτιμούν πως είναι λίγες οι αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις, όμως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ απέρριψε την κατηγορία και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά μιας στρατιωτικής παρέμβασης.
Πάντως, σε μια πρόσφατη εξέλιξη, ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν ζήτησε μία «αληθινή» απάντηση από τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως δεν είναι ανάγκη να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Νωρίτερα, και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ τάχθηκε υπέρ της ανάληψης δράσης ενάντια στη Συρία, ακόμη και αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Είναι δυνατόν να απαντήσουμε στα χημικά όπλα χωρίς απόλυτη ενότητα στο Σ.Α. του ΟΗΕ;», διερωτήθηκε ο βρετανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC για να απαντήσει: «Θα έλεγα "ναι είναι (δυνατό)", γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αδύνατο να απαντήσουμε σε τέτοιες βιαιοπραγίες και εγκλήματα».
Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συντομεύει τις διακοπές του για να προεδρεύσει σύσκεψης του βρετανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στην οποία θα εξεταστεί η καλύτερη απάντηση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα.
Συγκεκριμένα, ο Κάμερον, που αναμενόταν να επιστρέψει από τις οικογενειακές του διακοπές αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα επιστρέψει αύριο Τρίτη και θα προεδρεύσει σύσκεψης με θέμα τη Συρία την Τετάρτη, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
Ανάλογη με του βρετανού υπουργού Εξωτερικών ήταν και η τοποθέτηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος παρέμενε στη σκληρή γραμμή κατά του καθεστώτος του Άσαντ. Όπως είπε, η Άγκυρα θα συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διεθνή συνασπισμό κατά της Συρίας ακόμα κι αν δεν υπάρξει ευρύτερη συναίνεση για ανάληψη δράσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Την ανησυχία της πάντως για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία εκφράζει η Μόσχα, με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να ζητεί αυτοσυγκράτηση από τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.
Και η Κίνα απηύθυνε έκκληση για «σύνεση, ώστε να αποφευχθεί κάθε εξωτερική παρέμβαση» στη Συρία, επαναλαμβάνοντας ότι μόνο με «πολιτική λύση» είναι δυνατή η επίλυση της συριακής κρίσης.
Στη σχετική του ανακοίνωση, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι «βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η διεξαγωγή της δεύτερης διάσκεψης της Γενεύης».