Αναστέλλει την παροχή εξοπλισμών προς την Αίγυπτο η Ε.Ε.

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013 19:07
UPD:19:13
EPA/OLIVIER HOSLET
Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες.
A- A A+

Την αναστολή των αδειών εξαγωγής προς την Αίγυπτο εξοπλισμών για την ασφάλεια και όπλων αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ε.Ε., στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου τους στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου, οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αποφάσισαν επίσης να επανεξετάσουν την βοήθεια προς την Αίγυπτο, σε αντίδραση για την επιδείνωση της βίας στην χώρα, όπου αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους εδώ και μια εβδομάδα.

Οι χώρες της Ε.Ε. «συμφώνησαν να αναστείλουν τις άδειες εξαγωγής για εξοπλισμούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της εσωτερικής καταστολής», επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο, όπου διευκρινίζεται επίσης ότι η βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας «θα επανεξεταστεί».

Η πλειονότητα των χωρών μελών της Ε.Ε. είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα αναστείλει την παράδοση όπλων στην Αίγυπτο λόγω της κρίσης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωσε εξάλλου ότι η Ε.Ε. θα επανεξετάσει την σημαντική βοήθεια που παρέχει στο Κάιρο, αλλά σημείωσε ότι «η βοήθεια σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη θα συνεχιστεί».

Σε δηλώσεις της μετά τη σύνοδο η Άστον εξέφρασε τη στήριξη της Ε.Ε. στο λαό της Αιγύπτου. «Καταδικάζουμε σθεναρά όλες τις πράξεις βίας και αποτιμούμε ότι οι ενέργειες που έγιναν πρόσφατα από τους στρατιωτικούς ήταν δυσανάλογες. Καλούμε όλες τις πλευρές να δώσουν ένα τέλος στην βία», πρόσθεσε.

Κρίσιμη και ουσιαστική χαρακτήρισε τη σημερινή σύνοδο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, στο κείμενο των συμπερασμάτων αποτυπώθηκε μια ευρωπαϊκή θέση «δημιουργική και θετική» που μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης και στην ειρηνική εξέλιξη της κατάστασης στην Αίγυπτο.

«Το κείμενο των συμπερασμάτων, ως σημείο σύνθεσης και ισορροπίας, επιτρέπει στην Ελλάδα να προωθήσει τις δικές της πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για μας, όλα αυτά έχουν πρόσθετη σημασία, λόγω της παρουσίας στην Αίγυπτο των ελληνικών κοινοτήτων και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή