Κρίσιμη η συνεδρίαση της Ε.Ε. για το θέμα του Ιράκ

Συμφωνία στο ΝΑΤΟ για την αμυντική θωράκιση της Τουρκίας
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2003 07:20
UPD:07:36

A- A A+

Με στόχο την εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης στο ζήτημα του Ιράκ, πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, η άτυπη σύνοδος κορυφής των 15, με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, τις θέσεις της ελληνικής προεδρίας.

«Η σύνοδος αυτή έπρεπε να γίνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συζητήσουμε ένα θέμα που απασχολεί όλον τον κόσμο και για τον λόγο αυτό, η πρόταση έγινε δεκτή από όλους.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κοινή θέση για το Ιράκ, αυτή που εκφράστηκε από τους 15 στις 27 Ιανουαρίου και η οποία πρέπει να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας εντός της Ενωσης, αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η Ευρώπη, δεν είναι αρμόδια να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο λύσης. Μόνο αρμόδιο είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς το θέμα αφορά τη διεθνή κοινότητα και δεν είναι διμερές», τόνισε ο κ. Σημίτης, συμπληρώνοντας ότι επαφίεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει, εάν θα πρέπει να εκδώσει νέο ψήφισμα. «Θέλουμε ανοιχτή συζήτηση και να υπάρξει συνεννόηση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια περί παραίτησής του, μετά την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι οι εκλογές θα γίνουν την Ανοιξη του 2004.

«Είναι όνειρα θερινής νυχτός και σενάρια εκείνων, που επιδιώκουν να εμποδίσουν το κυβερνητικό έργο. Δεν πρόκειται να τους κάνω τη χάρη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το πρωΐ ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

Το μεσημέρι, ο Κώστας Σημίτης, θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενώ το απόγευμα το πρόγραμμα, περιλαμβάνει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, με επιστολή του προς τον Κώστα Σημίτη, ζητεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης της έκτακτης συνόδου κορυφής, η κοινή θέση των 15 για εντατικοποίηση του έργου των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, υπενθυμίζει στην επιστολή του, ότι είναι σημαντικές οι δεσμεύσεις της Ευρώπης, σε σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ως προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραβρέθηκε χθες στη συνεδίαση του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάϊρο. Οι αραβικές χώρες συμφώνησαν να ασκήσουν πίεση στο Ιράκ, για πληρέστερη συνεργασία με τους επιθεωρητές, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση να καταβάλλει το μέγιστο των προσπαθειών της, για να επιβραδύνει τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ.

Στις Βρυξέλλες, σε συμφωνία που εγκρίνει τον σχεδιασμό αμυντικών μέτρων για την προστασία της Τουρκίας, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, κατέληξε το ΝΑΤΟ χθες το βράδυ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στη σύνοδο της επιτροπής αμυντικού σχεδιασμού της Συμμαχίας, στην οποία δεν μετέχει η Γαλλία.

Η αλληλεγγύη της Συμμαχίας υπερίσχυσε, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον και διαβεβαίωσε πως τα μέτρα που θα λάβει το ΝΑΤΟ για να υποστηρίξει την Τουρκία, θα είναι καθαρά αμυντικά, ενώ υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν προδικάζει επ' ουδενί, την απόφαση που μπορεί να ληφθεί από τον ΟΗΕ, για την ιρακινή κρίση.

Η συμφωνία που επετεύχθη, δεν προδικάζει επ' ουδενί τις προσπάθειες που διεξάγονται από τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία για να συνεχιστεί η δουλειά που γίνεται, στο πλαίσιο της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους και οι τρεις χώρες, που είχαν ασκήσει βέτο στους χειρισμούς του ΝΑΤΟ για τη στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας, εν όψει του ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα, η άρση του αδιεξόδου στο ΝΑΤΟ να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους ηγέτες, στη σημερινή έκτακτη σύνοδο. Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία του ΝΑΤΟ, εξέφρασαν οι ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή