Στο Γιβραλτάρ πλοίο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013 23:55
UPD:23:59
REUTERS/JON NAZCA

Η άφιξη του πολεμικού πλοίου HMS Westminster, στο Γιβραλτάρ έγινε έπειτα από αρκετές εβδομάδες διπλωματικών εντάσεων ανάμεσα στην Ισπανία και την Βρετανία.

A- A A+

Στο λιμάνι του Γιβραλτάρ έφτασε πλοίο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων, η διεξαγωγή των οποίων προβλεπόταν εδώ και καιρό.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέμεινε ότι η Ισπανία και η Βρετανία θα πρέπει να διεξάγουν διάλογο και να σεβαστούν το ευρωπαϊκό δίκαιο στην διαφωνία τους όσον αφορά το Γιβραλτάρ.

Η άφιξη του πολεμικού πλοίου HMS Westminster, στο Γιβραλτάρ έγινε έπειτα από αρκετές εβδομάδες διπλωματικών εντάσεων ανάμεσα στην Ισπανία και την Βρετανία, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την απόφαση που έλαβε το Γιβραλτάρ στα τέλη Ιουλίου να δημιουργήσει έναν τεχνητό ύφαλο.

Οι ισπανοί αλιείς στην περιοχή, οι οποίοι έχουν πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση, κατηγορούν το Γιβραλτάρ ότι τους στερεί την πρόσβαση σε έναν από τους καλύτερους ψαρότοπους.

REUTERS

Το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος δηλώνει ότι ο τεχνητός ύφαλος δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία της βιοποικιλότητας και αρνείται κατηγορηματικά να άρει τους κυβόλιθους σκυροδέματος που είχε ποντίσει στην θάλασσα για να τον φτιάξει.

REUTERS

Το HMS Westminster είχε αναχωρήσει στις 13 Αυγούστου από την Αγγλία για να μετάσχει –μαζί με άλλα εννέα βρετανικά σκάφη, μεταξύ των οποίων τέσσερα πολεμικά πλοία– σε στρατιωτικά γυμνάσια στην Μεσόγειο και στον Κόλπο υπό την ονομασία «Κούγκαρ 13».

Η Ισπανία, όπως και η Βρετανία, έχουν υπενθυμίσει επανειλημμένως ότι η άφιξη πλοίων δεν συνδέεται με την διαφορά τους όσον αφορά τον τεχνητό ύφαλο.

EURONEWSGREEK

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο, ο οποίος είχε συνομιλίες την Παρασκευή με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, μίλησε σήμερα για το θέμα με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

«Ο πρόεδρος Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα η Ισπανία και η Βρετανία να συζητήσουν (την διαφωνία τους για το Γιβραλτάρ) κατά τρόπο που είναι σύμφωνος με το γεγονός ότι ανήκουν και οι δύο στην ΕΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα έπειτα από την συνομιλία.

Οι Ραχόι και Μπαρόζο συμφώνησαν να αποσταλεί εκεί «το ταχύτερο δυνατόν» μια αποστολή ειδικών της Ε.Ε. για να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης. Η αποστολή αυτή αναμένεται να μεταβεί στην Ισπανία και στο Γιβραλτάρ στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί.

EURONEWSGREEK

Σε ό,τι αφορά τον τεχνητό ύφαλο που έφτιαξαν οι αρχές του Γιβραλτάρ και προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των ισπανών αλιέων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει αν είναι συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, πρόσθεσε ο Μπαγί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε επίσης ότι η επιβολή ενός φόρου για αυτούς που θέλουν να διασχίσουν τα σύνορα ανάμεσα στην Ισπανία και το Γιβραλτάρ θα ήταν «παράνομη».

Το Γιβραλτάρ κατηγορεί την Μαδρίτη ότι πολλαπλασίασε τους ελέγχους της στην μεθόριο μετά την ανακοίνωση της κατασκευής του υφάλου, προκαλώντας μεγάλες ουρές αναμονής.

Η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει ότι αυτοί οι έλεγχοι είναι υποχρεωτικοί καθώς το Γιβραλτάρ, όπως η Βρετανία, δεν ανήκει στην ζώνη Σένγκεν και ως εκ τούτου είναι απαραίτητοι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, κυρίως καπνού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή