Γιβραλτάρ: Νομική δράση κατά της Ισπανίας εξετάζει η Βρετανία

Για τους εντατικούς ελέγχους στα σύνορα
Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013 14:17
UPD:16:06
EPA/A. CARRASCO RAGEL

Η ένταση των ελέγχων εκ μέρους των ισπανικών αρχών στα σύνορα με το βρετανικό θύλακα στη Μεσόγειο θεωρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο ως «πολιτικά υποκινούμενη και απολύτως δυσανάλογη».

A- A A+

Η Μεγάλη Βρετανία «εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο» να αναλάβει νομική δράση ενάντια στην Ισπανία για την ένταση των ελέγχων των ισπανικών αρχών στα σύνορα με το Γιβραλτάρ και τις μεγάλες καθυστερήσεις τις οποίες έχουν προκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες, ανέφερε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

Η ένταση των ελέγχων εκ μέρους των ισπανικών αρχών στα σύνορα με το βρετανικό θύλακα στη Μεσόγειο θεωρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο ως «πολιτικά υποκινούμενη και απολύτως δυσανάλογη», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Κάμερον, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

REUTERS

Το Γιβραλτάρ κατηγορεί τη Μαδρίτη για επιβολή των ελέγχων σε αντίποινα για την κατασκευή του τεχνητού υφάλου σκυροδέματος στα ανοικτά των ακτών του.

Ο ύφαλος έχει ως στόχο να σταματήσει «επιδρομές» από ισπανικά αλιευτικά σκάφη.

Η Μαδρίτη ισχυρίζεται ότι οι έλεγχοι στα σύνορα είναι αναγκαίοι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και ότι ο ύφαλος είναι σκόπιμο εμπόδιο για τα ισπανικά αλιευτικά σκάφη, ενώ μεταξύ των δύο χωρών υφίστανται διαφωνίες για τα χωρικά ύδατα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Πλοία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού ξεκίνησαν τη Δευτέρα να πλέουν προς τη Μεσόγειο, με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει λόγο για άσκηση ρουτίνας η οποία ήταν προγραμματισμένη εδώ και μήνες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένα εκ των πλοίων, ωστόσο, είναι προγραμματισμένο να δέσει στο Γιβραλτάρ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, σε μια πράξη την οποία τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως «κίνηση εκφοβισμού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή