Ν. Αφρική: Δολοφονία συνδικαλίστριας μεταλλωρύχου στη Μαρικάνα

Ήταν στέλεχος της φιλοκυβερνητικής Εθνικής Ένωσης Μεταλλωρύχων
Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013 18:20
UPD:18:32
EPA/STR

Μεταλλωρύχοι του μεταλλείου πλατίνας στη Μαρικάνα κατά την διάρκεια απεργίας τον Μάιο του 2013.

A- A A+

Συνδικαλίστρια, τοπικό στέλεχος της Εθνικής Ένωσης Μεταλλωρύχων (NUM), δολοφονήθηκε τη Δευτέρα από πυρά μπροστά στην οικία της, κοντά στο μεταλλείο πλατίνας Μαρικάνα στη Νότια Αφρική, ένα χρόνο μετά το θάνατο 34 απεργών μεταλλωρύχων οι οποίοι είχαν σκοτωθεί από καταιγισμό πυρών της αστυνομίας στην ίδια περιοχή.

Η δολοφονία σημειώθηκε το πρωί, όχι μακριά από το γραφεία του συνδικάτου, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του NUM, Λεσίμπα Σεσόκα. Ο τοπικός εκπρόσωπος του συνδικάτου, Μκάσι Στέθι, μιλώντας στο BBC, σημείωσε ότι η συνδικαλίστρια, η οποία διήνυε την έκτη δεκαετία της ζωής της, δολοφονήθηκε περίπου στις 10.30 π.μ. τοπική ώρα.

YOUTUBE/SABCDIGITALNEWS

Το ρεπορτάζ του SABC

Το NUM έκανε λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία» και δήλωσε «βαθύτατα εξοργισμένο», ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την μικρή πρόοδο την οποία έχουν οι μέχρι τώρα έρευνες για αντίστοιχα περιστατικά κατά συνδικαλιστών του.

Η σορός της συνδικαλίστριας ήταν ακόμη ορατή, σκεπασμένη με μια κουβέρτα, τέσσερις ώρες μετά την δολοφονία, σύμφωνα με ανταποκριτές του πρακτορείου.

Στέλεχος της εταιρείας Lonmin, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, σημείωσε ότι την υπόθεση έχει αναλάβει η νοτιοαφρικανική αστυνομία.

Το NUM, το οποίο πρόσκειται στην κυβέρνηση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, έχει εμπλακεί σε σκληρή σύγκρουση με ένα ριζοσπαστικότερο συνδικάτο του κλάδου, το AMCU, το οποίο είχε οργανώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις του 2012.

Την 16η Αυγούστου 2012, η νοτιοαφρικανική αστυνομία είχε σκοτώσει 34 εργαζόμενους και είχε τραυματίσει άλλους 78 στο μεταλλείο πλατίνας που εκμεταλλεύεται η βρετανική εταιρεία Lonmin. Σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συνδικαλιστών και εργαζομένων τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν σκοτωθεί 10 άνθρωποι.

Η απεργία στην Μαρικάνα τερματίστηκε τον Οκτώβριο του 2012, ωστόσο οι εκφοβισμοί, οι προπηλακισμοί και οι επιθέσεις σε συνδικαλιστές συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά και έχουν στοιχίσει περίπου 20 ζωές μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Μπουλέλο Ενκάπο, ένα από τα στελέχη του NUM, είχε επίσης δολοφονηθεί τον Ιούνιο μπροστά στο γραφείο του, δεχόμενος 11 σφαίρες. Ο γραμματέας του τομέα, Σίσα Μπουγέγε, που είχε δεχθεί απειλές, δήλωσε πρόσφατα ότι ο ίδιος αποτελεί  τον επόμενο στόχο.

Σορός ενός μέλους του AMCU σε αποσύνθεση, με δεμένα τα άκρα, είχε βρεθεί τον Ιούνιο σε ένα ορυχείο της Xstrata, στη γειτονική επαρχία Λιμπόπο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα τρόμου, πολλοί συνδικαλιστές έχουν τραπεί σε φυγή, ενώ η αστυνομία μοιάζει ανίσχυρη. Πολλοί από όσους μένουν στις θέσεις τους αποφεύγουν να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους ή στοιχεία για τις επιθέσεις ή τις απειλές που δέχονται.

Τα γεγονός εξηγεί εν μέρει τις δυσκολίες της επιτροπής έρευνας που έχει διορίσει ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα για να ρίξει φως στα γεγονότα του περσινού Αυγούστου, η οποία ως και σήμερα αδυνατεί να δώσει πόρισμα στη δημοσιότητα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή