Ν. Αφρική: Νέα αναταραχή στα ορυχεία μετά την δολοφονία συνδικαλιστή

Σταμάτησαν οι εργασίες και στις 13 σήραγγες ορυχείων της Lonmin
Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 15:41
UPD:16:24
REUTERS/SIPHIWE SIBEKO

Χιλιάδες μεταλλωρύχοι σταμάτησαν την εργασία τους στο ορυχείο Μαρικάνα της εταιρείας Lonmin, στο Ρούστενμπουργκ, 100 χλμ βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπεργκ, μετά τη δολοφονία συνδικαλιστή του κλάδου μέσα στο σαββατοκύριακο.

A- A A+

Χιλιάδες μεταλλωρύχοι σταμάτησαν την εργασία τους στα ορυχεία της εταιρείας Lonmin στη Νότια Αφρική μετά τη δολοφονία συνδικαλιστή του κλάδου μέσα στο σαββατοκύριακο, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του βρετανικού ομίλου.

«Οι εργασίες της Lonmin έχουν σταματήσει από το πρωί εξαιτίας μίας παράνομης διακοπής της εργασίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της εταιρείας, Σιού Βέι.

Η κ. Βέι συμπλήρωσε ότι οι εργασίες έχουν διακοπεί και στις 13 σήραγγες εξόρυξης στη βορειοδυτική νοτιοαφρικανική πόλη του Ρούστενμπουργκ.

Σύμφωνα με μάρτυρα, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι εργάτες τραγουδούσαν και χόρευαν στους δρόμους της πόλης.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Απαντά με απολύσεις η Amplats στον «ματωμένο» αγώνα για αυξήσεις

Ούτε οι πιέσεις της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής, ούτε οι προσπάθειες των συνδικάτων κατάφεραν να αποτρέψουν την απόφαση της η Amplats (Anglo American Platinum) να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις στα ορυχεία της Νότιας Αφρικής. Μόνη παραχώρηση της εταιρείας ήταν να περιορίσει τις απολύσεις σε 6.000 από 14.000 που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός. Η εταιρεία έκλεισε με ζημιές την προηγούμενη χρονιά και αναμένεται να παραμείνει ζημιογόνος και φέτος. Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Κρις Γκρίφιθ, οι απολύσεις θα εξοικονομήσουν για την εταιρεία €197 εκατομμύρια.

Πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή όπου το προηγούμενο έτος είχαν χάσει τη ζωή τους 34 μεταλλωρύχοι σε συγκρούσεις στα ορυχεία της Μαρικάνα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ν. Αφρική: Ένταση προκαλεί η απεργία σε ορυχείο πλατίνας

Μετά τα βίαια επεισόδια της περασμένης χρονιάς, απεργούν και πάλι οι εργαζόμενοι στη Λόνμιν, την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης λευκόχρυσου στον κόσμο που βρίσκεται στη Νότια Αφρική. Οι χιλιάδες απεργοί που συγκεντρώθηκαν σε τοπικό στάδιο που βρίσκεται κοντά στο ορυχείο, ζητούν να μην γίνουν οι σχεδιαζόμενες μειώσεις θέσεων εργασίας και να αυξηθεί ο μισθός τους. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι οι εργασίες έχουν διακοπεί και στις 13 σήραγγες εξόρυξης στη βορειοδυτική νοτιοαφρικανική πόλη του Ράστενμπεργκ. Η δολοφονία ενός συνδικαλιστή της οργάνωσης «AMCU» το Σαββατοκύριακο από πυρά αγνώστου στο Ράστενμπεργκ, έχει δημιουργήσει ένταση στην περιοχή. Τον Αύγουστο του 2012, 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για την καταστολή της απεργίας. Ήταν η πιο αιματηρή επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας μετά το τέλος του καθεστώτος του Απαρτχάιντ. 

Τέσσερις άνδρες άγνωστης ταυτότητας σκότωσαν το Σάββατο το συνδικαλιστή Μαουέθου Στίβεν, ενώ εκείνος παρακολουθούσε αγώνα ποδοσφαίρου στο Ρούστενμπουργκ.

Επρόκειτο για στέλεχος της Ένωσης Μεταλλωρύχων και Εργαζόμενων στις Κατασκευές (AMCU), η οποία έχει αυξημένη συνδικαλιστική παρουσία στα τοπικά ορυχεία.

Ο Στίβεν ήταν μάρτυρας στην υπόθεση του χτυπήματος από την αστυνομία κατά των απεργών μεταλλωρύχων, το οποίο είχε καταλήξει στο θάνατο των 34 και αναμενόταν να κληθεί σύντομα να καταθέσει από τη δικαιοσύνη.

Το επίσημο, παλαιό συνδικάτο της Εθνικής Ένωσης Μεταλλωρύχων (NUM), από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι οι απεργοί εκφοβίζουν και απειλούν τους εκπροσώπους του.

Η AMCU αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως το πλειοψηφούν συνδικάτο τόσο στα ορυχεία της Lonmin όσο και στα γειτονικά της Anglo American Platinum, εκτοπίζοντας την NUM, η οποία παραδοσιακά διατηρούσε την συνδικαλιστική πρωτοκαθεδρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή