Μονάδα καταστροφής πυρηνικών υποβρυχίων ολοκλήρωσε η Ρωσία

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2003 10:34
A- A A+

H Ρωσία ολοκλήρωσε σήμερα την κατασκευή μονάδας καταστροφής των παροπλισμένων πυρηνικών υποβρυχίων της στην περιοχή Μπολσόϊ Καμέν στη ρωσική Απω Ανατολή, ανακοίνωσε επίσημη πηγή.

Η μονάδα αυτή έχει την ικανότητα να αφαιρεί τα πυρηνικά καύσιμα των υποβρυχίων, να τα αποθηκεύει προσωρινά και να αναλαμβάνει την επεξεργασία των πυρηνικών αποβλήτων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος παροπλισμού των υποβρυχίων, Αλεξάντερ Κισελιόφ.

Επίσης, διαθέτει πλωτό εργαστήριο ανακύκλωσης των ατομικών αποβλήτων σε υγρή μορφή και συστήματα αποθήκευσης που έχουν στόχο να περιορίσουν τον κίνδυνο για το περιβάλλον.

Η μονάδα κατασκευάστηκε στην τοποθεσία του μοναδικού εργοστασίου επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων της ανατολικής Ρωσίας, Ζβέζντα, και με τη χρηματοδότηση δεκάδων εταιρειών από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Νορβηγία. Η ιαπωνική κυβέρνηση θα αναλάβει επίσης την κατασκευή ενός σιδηροδρομικού σταθμού, ειδικού για τη μεταφορά των πυρηνικών καυσίμων.

Εμπειρογνώμονες συχνά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους ρύπανσης από τα πυρηνικά καύσιμα που παραμένουν στα 42 παροπλισμένα υποβρύχια του Στόλου του Ειρηνικού, αρκετά από τα οποία βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή