Λίβανος: Απαγωγή δύο πιλότων των τουρκικών αερογραμμών από σιίτες

«Άρωμα» συριακού εμφυλίου
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013 14:58
UPD:16:37
REUTERS/HASAN SHAABAN

Λιβανέζοι στρατιώτες περιπολούν σε δρόμο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού μετά την απαγωγή δύο πιλότων που εργάζονται για τις τουρκικές αερογραμμές.

A- A A+

Δύο πιλότοι οι οποίοι εργάζονται για τις τουρκικές αερογραμμές απήχθησαν στο Λίβανο, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Οι άνδρες αρπάχτηκαν από λεωφορείο το οποίο μετέφερε μέλη πληρωμάτων και επιβάτες στη διαδρομή ανάμεσα στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου και ξενοδοχείο.

Την ευθύνη της απαγωγής ανέλαβε λιβανική σιιτική οργάνωση με την ονομασία «Οι επισκέπτες του ιμάμη Αλ Ριντά», σύμφωνα με το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Η οργάνωση ανακοίνωσε πως θα απελευθερώσει τους δύο Τούρκους σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση εννέα σιιτών λιβανέζων προσκυνητών που απήχθησαν το Μάιο του 2012 στη Συρία. Οι οικογένειες των απαχθέντων Λιβανέζων ζητούν έκτοτε από την Άγκυρα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους σύρους αντάρτες για να επιτύχει την απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον λιβανέζο πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι.

Η Τουρκία υποστηρίζει ανοικτά τους σύρους αντάρτες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι σουνίτες, ενώ μεγάλο κομμάτι του λιβανικού πληθυσμού, κυρίως οι σιίτες, υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου, Μαρουάν Σαρμπέλ, σημείωσε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η απαγωγή συνέβη στις 3 π.μ. τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Στην απαγωγή ενεπλάκησαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, το λιγότερο τέσσερις ένοπλοι.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι πρόκειται για τον πιλότο Μουράτ Αχτουμέρ και τον βοηθό πιλότου, Μουράτ Αγτσά.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Λεβέντ Γκουμρουκτσού, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι τουρκικές αρχές βρίσκονται ήδη σε επαφή με τις λιβανικές για το θέμα, διεξάγοντας «ιδιαίτερα ενδελεχή έρευνα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή