Σ. Κεδίκογλου: Αναγνώριση και αναβάθμιση

Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013 09:31
UPD:16:14
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, «ήταν μια ευχάριστη επιβεβαίωση». 

Για αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας και αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

«Πήραμε τη στήριξη του περιμέναμε, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», ήταν το συμπέρασμα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική τη δήλωση Ομπάμα κατά της λιτότητας εν όψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Mega, o κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας, αναγνώριση της αξίας της Ελλάδας, της αξίας που της δίνει και η σταθερότητά της σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για την γειτονιά μας και αναβάθμιση», την οποία όπως επεσήμανε, «την είδαμε και χειροπιαστά στο πως εξελίχθηκε η επίσκεψη, στο πως η σύνθεση της αντιπροσωπείας της αμερικανικής, δηλαδή ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών να παρακολουθεί τις δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα και του πρωθυπουργού μας είναι κάτι το εξαιρετικά ασυνήθιστο».

 

EURONEWSGREEK
Ομπάμα - Σαμαράς: Όχι μόνο λιτότητα αλλά και ανάπτυξη

Σαφές μήνυμα κατά της πολιτικής σκληρής λιτότητας απέστειλε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο.

Ο κ. Κεδίκογλου μετέφερε την ικανοποίηση του Πρωθυπουργού για τις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον, μιλώντας για ευχάριστη επιβεβαίωση του κλίματος που υπήρχε πριν από την επίσκεψη.

«Είναι ικανοποιημένος», είπε, «...ήταν θα έλεγα μια ευχάριστη όχι έκπληξη ακριβώς αλλά επιβεβαίωση, είχαμε τις ενδείξεις ότι θα εξελιχθεί έτσι η επίσκεψη, η συνάντηση αλλά ήταν μια ευχάριστη επιβεβαίωση. Ήταν μια πολύ καλή προσωπική χημεία ... και αυτά που ειπώθηκαν είναι στον άξονα που κινείται η Ελλάδα», για τη λιτότητα για παράδειγμα, «λιτότητα και μόνο λιτότητα δεν φέρνει λύση, το λέμε χρόνια». «Καταφέραμε με όπλο τις θυσίες των Ελλήνων, γιατί οι θυσίες των Ελλήνων είναι που δίνουν την σταθερότητα, η οποία μας αναβαθμίζει στην περιοχή στην τρέχουσα συγκυρία», συμπλήρωσε. 

Όσο για το αν μπορεί το καλό αυτό κλίμα να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πράξεις, ο κ. Κεδίκογλου αρκέστηκε να σημειώσει πως στη διαπραγμάτευση δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ, «μόνο εμμέσως μέσω του ΔΝΤ».

Σε κάθε περίπτωση, είπε, υπάρχει μία μεταστροφή της  κοινής γνώμης τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη και πλέον αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει, και όλο και περισσότεροι συμφωνούν στην αναπτυξιακή διάσταση, δηλ. τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό, τόνισε, απασχόλησε τη συζήτηση των δυο ηγετών, γιατί «η ανεργία είναι ο νούμερο ένα εχθρός και εκεί πρέπει να ρίξουμε όλα μας τα όπλα, σε εκείνη τη μάχη πρέπει να φέρουμε τώρα αποτελέσματα». 

Ικανοποίηση από Ευ. Βενιζέλο

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε συνεργάτες του σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον έδωσαν ώθηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν συμφωνήσει ως προς τις θέσεις της ελληνικής πλευράς σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και βρίσκονταν σε στενή επαφή καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον.

Ο ΥΠΕΞ θα έχει πιθανότατα συνάντηση με τον Τζον Κέρι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την τελευταία εβδομάδα το Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, καθώς ένα από τα πρώτα ζητήματα που έθεσε ο κ. Σαμαράς στον αμερικανό υπουργό ήταν η ανάγκη να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Τέλος, από τις διπλωματικές πηγές σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος «έδωσε ήδη οδηγίες στα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία των κινήσεων που διασφαλίζουν την παρακολούθηση και τη συνέχεια των σημείων που εθίγησαν στις συζητήσεις» της Ουάσιγκτον.

Γ. Στουρνάρας: Στήριξη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο Mega, για τα αποτελέσματα της συνάντησης Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, εκτίμησε ότι «πήραμε τη στήριξη του περιμέναμε, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε σημαντική τη δήλωση Ομπάμα κατά της λιτότητας εν όψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά, δεν θα έκανε αυτή τη δήλωση στήριξης ο αμερικανός πρόεδρος.

 «Εμείς», είπε, «συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ, στο ότι από μόνη της η λιτότητα δεν φέρνει την οικονομική ανάπτυξη, για να προσθέσει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να πειστεί για αυτό ο ευρωπαϊκός βορράς.

Μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας στάθηκε στη σημασία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ έκανε λόγο για αγώνα δρόμου και άνευ προηγουμένου προσπάθεια για την είσπραξη των φόρων. Αν δεν χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή δεν θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε.

Όσο για το ενδεχόμενο μετά τις γερμανικές εκλογές να υπάρξει «σύγκρουση» ΗΠΑ-Ευρώπης για το θέμα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός είπε ότι δεν βλέπει αυτού του είδους τη σύγκρουση, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μένει σταθερά προσανατολισμένη στο να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013.

Δ. Παπαδημούλης: Δεν αρκούν οι δηλώσεις, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Για κούρεμα του χρέους και στροφή στην ανάπτυξη, δεν αρκούν οι δηλώσεις. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και άλλη κυβέρνηση, ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο twitter.

Π. Καμμένος: Ο μόνος Πρωθυπουργός που πανηγυρίζει για την αποτυχία της πολιτικής του

Ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος πρωθυπουργός στον κόσμο, ο οποίος πανηγυρίζει για την αποτυχία της πολιτικής του, της πολιτικής της λιτότητας, σχολίασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να πνιγείς στη θάλασσα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, «είναι να πατάς σε δύο βάρκες. Η μία βάρκα που πατά ο κ. Σαμαράς είναι η πολιτική της λιτότητας, η πολιτική της κ. Μέρκελ, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τείνει να μεταμορφωθεί σε μία ομοσπονδία με κατάργηση των εθνών-κρατών.

Η άλλη πολιτική είναι η πολιτική της ανάπτυξης, η πολιτική που προτάσσει την καταγγελία των μνημονίων, την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και ουσιαστικά την ανάπτυξη μέσα από την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, όχι όμως κάτω από τη μπότα των κατακτητών – δανειστών, αλλά με διεθνείς συνεργασίες, όπως αυτές με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τη Ρωσική Ομοσπονδία και παράλληλα πολιτικές, οι οποίες θα διώξουν από την Ελλάδα τους επιτρόπους των υπουργείων και θα σταματήσουν τον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ να επιβάλλουν πολιτικές σε ένα εθνικά κυρίαρχο κράτος».

Στη δήλωσή του εξάλλου, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζητεί ενημέρωση της Βουλής από τον Πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα και το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε στην Ουάσινγκτον : «Τι συζήτησε για το θέμα της Κύπρου; Υπάρχει σχέδιο Ανάν ΙΙ; Τι συζήτησε για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας; Τι συζήτησε για τα ελληνοτουρκικά; Αυτά παραμένουν ακόμα νεφελώδη. Θα περιμένουμε την ενημέρωση στη Βουλή των Ελλήνων και μετά θα κάνουμε δηλώσεις», αναφέρει ο κ. Καμμένος.

Χρυσή Αυγή: Απόλυτη υποταγή Σαμαρά στις ΗΠΑ

Σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό, στον οποίο καταλογίζει πολιτική «yes man» και απόλυτης υποταγής στις ΗΠΑ, άσκησε η Χρυσή Αυγή.

«Ο Σαμαράς συνεχίζει την πολιτική της απόλυτης υποταγής στις ΗΠΑ. Δεν είπε λέξη για την ελληνική ΑΟΖ, τον ορυκτό μας πλούτο, το Μακεδονικό και το Κυπριακό. Καμία λύση για το δημόσιο χρέος και την ανεργία που τσακίζει την ελληνική νεολαία», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της για τις συναντήσεις του κ, Σαμαρά με πρόεδρο Ομπάμα και τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι.. 

Η συγκυβέρνηση του μνημονίου θέλει μία Ελλάδα προτεκτοράτο των ΗΠΑ, της Γερμανίας, των ξένων τοκογλύφων, υπογραμμίζεται, σε αντίθεση με τη Χρυσή Αυγή που «αγωνίζεται για μία πατρίδα ελεύθερη και ισχυρή, που θα διεκδικήσει τα εθνικά της δίκαια και θα εκμεταλλευθεί τον πλούτο της προς όφελος των Ελλήνων».

ΔΗΜΑΡ: Οι προτροπές Ομπάμα να αποτελέσουν αντίβαρο στην πολιτική Μέρκελ

Την ανάγκη οι προτροπές του προέδρου Ομπάμα κατά της λιτότητας να μην εξαντληθούν σε ρητορικό επίπεδο, αλλά να αποτελέσουν ένα ισχυρό αντίβαρο απέναντι στην πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά στη σχετική ανακοίνωσή της .

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ κατά των πολιτικών λιτότητας επιβεβαιώνουν ότι ο δρόμος που ακολουθεί η χώρα μας, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση.

Το ζητούμενο όμως, τονίζει, είναι «οι προτροπές του προέδρου των ΗΠΑ να μην εξαντληθούν σε ρητορικό επίπεδο, αλλά να αποτελέσουν ένα ισχυρό αντίβαρο, μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές φωνές της Ευρώπης,  απέναντι στις βαθιά συντηρητικές επιλογές της κυρίας Μέρκελ, που βαθαίνουν την ύφεση και ενισχύουν την ανεργία».

«Μόνο αν η δημοσιονομική προσαρμογή συνδυαστεί με πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης, θα καταφέρει η χώρα μας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Απομένει, συνεπώς, να δούμε το ουσιαστικό περιεχόμενο των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση της Αγ. Κωνσταντίνου.

Επιπρόσθετα, η Δημοκρατική Αριστερά καλεί τον Πρωθυπουργό να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, των γεωπολιτικών σχέσεων και τα ενεργειακά.

ΚΚΕ: Κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα τον λαό όσοι θριαμβολογούν

«Η στήριξη που ζήτησε και πήρε ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ απαιτούν τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία», παρατηρεί το ΚΚΕ με αφορμή τη συνάντηση της Ουάσιγκτον.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «όλοι εκείνοι που σήμερα θριαμβολογούν για τη συνάντηση Σαμαρά - Ομπάμα και τις δηλώσεις Ομπάμα περί ανάπτυξης -ότι δήθεν αποτελούν αντίβαρο στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική- όσοι τον καλούν να επιλέξει τον ένα “λύκο” (ΗΠΑ) έναντι του άλλου (Γερμανία), κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα τον ελληνικό λαό».

Το ΚΚΕ έστρεψε τα πυρά του και στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πως « αυταπάτες ότι το επεκτατικό μίγμα καπιταλιστικής διαχείρισης των ΗΠΑ είναι πιο φιλολαϊκό από το περιοριστικό της Γερμανίας και της Ευρωζώνης».

«Και τα δύο μίγματα είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, το οποίο πληρώνουν πανάκριβα οι λαοί», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Λουκας Άννινος[94.65.2xx.xxx]
10/08/2013 12:11

το εθνικό μας σπορ είναι η ζηλοφθονία, αρχιζει απο δυσφήμηση προχωρα σε διαβολή., συκοφαντία ή ψεύδος και καταλήγει σε θάψιμο. Σύριζα, καμμένοσς και χρησή αυγή είναι πρωταθλητές. Υπάρχει και μπόλικη βλακεία. διαλέγετε και πέρνετε....

περισσότερα
GYNAIKOLOGOS[46.198.1xx.xxx]
09/08/2013 19:27

Καρδιολόγε ο μπουλάς ρωτάει για ποιό λόγο έγιναν όλα αυτά! για ποιόν ΛΟΓΟ???

περισσότερα
Kostas[195.95.2xx.xxx]
09/08/2013 15:19

Τζάμπα τα εξοδα πρωθυπουργε!!!

Μέχρι και σημειώσεις σου δώσανε να μην ξεχάσεις τίποτε.
Μου άρεσε που το κίταζε κιολας.
Δυο μήνες προετοιμασία ειναι δύσκολο να παπαγαλίζεις τα αυτονόητα?

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (52)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή