IAAF: Επανέρχεται ο τετραετής αποκλεισμός για ντόπινγκ

Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 19:04
UPD:20:19
EPA/DOMINIC FAVRE

Όσοι αθλητές βρεθούν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου στη Μόσχα, δεν θα έχουν το δικαίωμα να επανεμφανιστούν στους αμέσως επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ρίο 2016). Στη φωτογραφία δείγματα αίματος προς έλεγχο για ντόπινγκ.

A- A A+

Δεκαοκτώ χρόνια μετά την κατάργησή του, η διεθνής ομοσπονδία στίβου αποφάσισε να επαναφέρει τον τετραετή αποκλεισμό για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η IAAF ανακοίνωσε την απόφασή της αιτιολογώντας ότι το 1997, δεχόμενη πιέσεις να ευθυγραμμιστεί με παγκόσμιες ομοσπονδίες άλλων αθλημάτων, είχε περιορίσει από τα 4 έτη στα 2 τον αποκλεισμό για αθλητές/αθλήτριες που είχαν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ.

Δύο 24ωρα πριν την έναρξη παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου στη Μόσχα, η διεθνής ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τον τετραετή αποκλεισμό σε αθλητές που βρίσκονται για πρώτη φορά θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ καθώς και σε «βαριές» περιπτώσεις, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή δεν θα έχουν το δικαίωμα να επανεμφανιστούν στους αμέσως επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ρίο 2016) αθλητές που θα έχουν βρεθεί θετικοί κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη.

Η IAAF δεν είχε άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για τον παραδειγματισμό και την πρόληψη κατά της φαρμακοδιέγερσης, μετά από τα συνεχόμενα κρούσματα με «πρωταγωνιστές» μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου στίβου, όπως ο Αμερικανός Τάισον Γκέι και ο Τζαμαϊκανός Ασάφα Πάουελ.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις