Υπόθεση Σνόουντεν: Απογοητευμένος από τη στάση της Ρωσίας ο Ομπάμα

«Μερικές φορές η Μόσχα γλιστρά σε ψυχροπολεμική λογική»
Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 06:49
UPD:07:25
REUTERS/LARRY DOWNING
A- A A+

Απογοητευμένος από τη στάση της Μόσχας και την απόφαση να χορηγήσει τελικά άσυλο στον καταζητούμενο για κατασκοπεία Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΝBC. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα παραστεί το φθινόπωρο στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρωσία.

Η Μόσχα, παρατήρησε ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στο «Τhe Tonight Show» και τοn οικοδεσπότη της εκπομπής Τζέι Λένο, μερικές φορές «γλιστρά» σε ψυχροπολεμικές νοοτροπίες, παρά το γεγονός ότι συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον σε ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως στην βομβιστική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστόνης.

Ο Ομπάμα δεν ανέφερε αν θα παραστεί σε ξεχωριστή συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

«Υπήρξαν φορές όπου έχει εκδηλωθεί ψυχροπολεμική νοοτροπία », είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Αυτό που λέω στον πρόεδρο Πούτιν είναι ότι αυτό είναι το παρελθόν και (...) έχουμε να σκεφτούμε το μέλλον. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συνεργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά, από ό,τι πράττουμε σήμερα».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ακόμη ότι η πρόσφατη απειλή που προκάλεσε το μαζικό κλείσιμο των διπλωματικών αντιπροσωπειών των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, ήταν σημαντική. «Είναι μια υπενθύμιση», τόνισε, «ότι παρά την πρόοδο που έχουμε κάνει (...) η ρίζα αυτή, του βίαιου εξτρεμισμού είναι ακόμα εκεί έξω».

REUTERS

Ερωτηθείς εάν τα αμφιλεγόμενα προγράμματα παρακολούθησης βοήθησαν την κυβέρνηση να αποκαλύψει τις τρομοκρατικές απειλές, ο Ομπάμα είπε ότι τα προγράμματα αυτά είναι κρίσιμα για το έργο της αντιτρομοκρατικής δράσης. «Δεν έχουμε πρόγραμμα εσωτερικής κατασκοπείας. Αυτό που έχουμε, είναι ορισμένοι μηχανισμοί, όπου μπορούμε να εντοπίσουμε έναν αριθμό τηλεφώνου ή μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που γνωρίζουμε ότι συνδέεται με κάποιο είδος τρομοκρατικής απειλής», εξήγησε.

«Οι πιθανότητες να πεθάνουν σε μια τρομοκρατική επίθεση είναι λιγότερες από ό,τι να πεθαίνουν σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα καλώντας τους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί αλλά να μην ακυρώσουν τις προγραμματισμένες διακοπές τους σε μέρη όπως η Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων ταξιδιωτικών οδηγιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή