Η «Απολογία του Σωκράτη» υπό τη σκέπη της Φιλοσοφίας

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από 7 έως και 9 Αυγούστου
Τρίτη, 06 Αυγούστου 2013 10:46
A- A A+

Με το σύνθημα: «σκεφτόμαστε, αμφισβητούμε, αλλάζουμε», η πιο φημισμένη δίκη της ιστορίας ζωντανεύει ξανά μέσα από το διαχρονικό έργο του Πλάτωνα, «Η απολογία του Σωκράτη», που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους, με τον τίτλο «Socrates now».

Μετά την τεράστια επιτυχία του σε όλο τον κόσμο, τις διθυραμβικές κριτικές και την αποδοχή του δεύτερου κύκλου των φετινών παραστάσεων, με 1.500 θεατές από 28 χώρες, το «Socrates now» – με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας (4 έως 10 Αυγούστου)  – θα πραγματοποιήσει εκτάκτως 3 παραστάσεις στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από την Τετάρτη 7 έως και την Παρασκευή 9 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, ενώ, στη συνέχεια, θα επιστρέψει στο Παλιό Πανεπιστήμιο για 7 ακόμη παραστάσεις, από την 1η έως τις 7 Σεπτεμβρίου, την ίδια ώρα.

Με πρωταγωνιστή τον - βραβευμένο με Emmy - Γιάννη Σιμωνίδη, το έργο παρουσιάζεται στα αγγλικά, με τον τίτλο «Socrates now» («Σωκράτης τώρα»), αποσκοπώντας στην προσφορά πολυεπίπεδης πολιτισμικής εμπειρίας στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας ενώ, μετά το τέλος κάθε παράστασης,  θα ακολουθεί ανοικτή συζήτηση με το κοινό, για την άμεση χρησιμότητα της σωκρατικής σκέψης και πράξης στην ελληνική και παγκόσμια κρίση. Στις 3 έκτακτες παραστάσεις, η συζήτηση θα επικεντρωθεί  στο άκρως σωκρατικό  θέμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου: «Η Φιλοσοφία ως έρευνα και ως τρόπος ζωής».

Μαθήματα ζωής από έναν ετοιμοθάνατο

Ευχάριστη και γεμάτη χιούμορ, η παράσταση αποτελεί δραματοποίηση της περίφημης υπεράσπισης του μεγάλου φιλόσοφου και ηθικού δάσκαλου, Σωκράτη, μπροστά στο Αθηναϊκό δικαστήριο, το 399 π.Χ.. Στην «Απολογία», όπως καταγράφηκε από τον μαθητή του, Πλάτωνα, ο σοφός άνδρας της Αθήνας υπερασπίζει τον εαυτό του ενάντια σε πολιτικά κατευθυνόμενες κατηγορίες για αθεϊσμό και διαφθορά των νέων.

Η εκκεντρική αλλά ελκυστική προσωπικότητα του Σωκράτη ζωντανεύει με απλότητα, αμεσότητα και χιούμορ, δημιουργώντας ένα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό ανθρώπινο έργο. Καθώς εκείνος αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή, εμείς ανακαλύπτουμε το χιούμορ, την εξυπνάδα, την αιχμηρή του λογική και τις αντιλήψεις του για την αρετή, τη δικαιοσύνη, την ευθύνη του κράτους και του πολίτη, τη χαρά της ζωής και την αφοσίωση στην πατρίδα.

Η σωκρατική σκέψη σε όλο τον κόσμο

Η «Απολογία του Σωκράτη» ανέβηκε το 2004 από το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης και από τότε έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία σε πάνω από 300 θέατρα, Φεστιβάλ, σχολεία, Πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες σε 15 χώρες, ενώ κορυφαία Πανεπιστήμια συνδύασαν την παράσταση με διαδραστικά σεμινάρια σχετικά με τη σωκρατική σκέψη, υπό τον συντονισμό του Γιάννη Σιμωνίδη.

Μάλιστα, το περσινό καλοκαίρι, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου παρουσιάστηκε, 2.000 επισκέπτες από 38 χώρες συμμετείχαν στην παράσταση και την ανοιχτή συζήτηση, ανακαλύπτοντας έναν ιδιαίτερο, συναρπαστικό Σωκράτη, δίπλα στον φυσικό τόπο διεξαγωγής της δίκης του.

Ταυτότητα παράστασης
Ερμηνεία: Γιάννης Σιμωνίδης, σκηνοθεσία – αγγλική μετάφραση: Γιάννης Σιμωνίδης - Λουκάς Σκιπητάρης, ενδυματολόγος: η βραβευμένη με Όσκαρ και Τόνυ, Θεώνη Βαχλιώτη – Aldredge, ελληνική μετάφραση: Ηλέκτρα Ανδρεάδη, παραγωγή: Elliniko Theatro.

Πληροφορίες

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Λόφος Νυμφών (5’ από το μετρό Θησείο), τηλ.: 210 3490000. Αυλή Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών: (Παλιό Πανεπιστήμιο): Θόλου 5 - Πλάκα (5΄ από το μετρό Μοναστηράκι), τηλ.: 210 3689502. Διάρκεια παράστασης: 75΄ χωρίς διάλειμμα + ανοιχτή συζήτηση. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ (περιλαμβάνει ποτό). Πώληση εισιτηρίων (περιορισμένες θέσεις): καταστήματα Public και Παπασωτηρίου, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: www.viva.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς