Ένα κατάμεστο Ηρώδειο υποδέχθηκε τους 2000 και πλέον συνέδρους που θα δώσουν το «παρών» στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
«Το συνέδριο αυτό ανοίγει ένα παράθυρο στην ανθρωπότητα, είναι ένα αγαθό που έρχεται για να μείνει στη ζωή μας ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» τόνισε ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου ευχαριστώντας για την συμπαράστασή τους φορείς που στάθηκαν αρωγοί στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.
Δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος
Στη μεγάλη συγκίνηση που ένιωσε όταν άκουσε το 2008 στη Σεούλ ότι το επόμενο συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, το λίκνο της δυτικής φιλοσοφίας, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε ο Ουίλιαμ ΜακΜπράιτ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Φιλοσοφικής Εταιρίας. «Δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος για να πραγματοποιηθεί το συνέδριο» τόνισε ο πρόεδρος της FISP.
«Καλωσορίζουμε τους συνέδρους στην Αθήνα, η παρουσία σας εδώ μας γεμιζει χαρά», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Το θέμα του συνεδρίου, «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής», δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο, πρόσθεσε.
Στη χώρα όπου δίδαξε ο Πλάτων και Αριστοτέλης
«Σας καλωσορίζουμε στη χώρα όπου δίδαξε ο Πλάτων και Αριστοτέλης, στη χώρα του Ηράκλειτου και του Πρωταγόρα, στη χώρα του Θαλή και του Πυθαγόρα» σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος εκφράζοντας τα αισθήματα φιλίας, σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς τους συνέδρους για το γεγονός ότι έχουν μελετήσει την ελληνική φιλοσοφία. «Αποτελείτε τους πρεσβευτές της στη σημερινή εποχή» πρόσθεσε. «Ανάμεσά σας υπάρχουν φιλόσοφοι που μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη εκατομμυρίων ανθρώπων» ανέφερε ακόμη ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έγινε στόχος αποδοκιμασιών από μερίδα του κοινού.
Τους χαιρετισμούς ακολούθησε συναυλία με έργα των Κερουμπίνι, Μπετόβεν, Σκαλκώτα, Χατζιδάκι, Καλκάνη και Γκλουκ.
Το 23ο παγκόσμιο φιλοσοφίας θα διαρκέσει έως τις 10 Αυγούστου και θα φιλοξενηθεί στην φιλοσοφική σχολή Αθηνών, αλλά και στην Πνύκα, το Λύκειο του Αριστοτέλη και την Ακαδημία του Πλάτωνος.