Μια σημαντική εξέλιξη που πραγματοποίησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ φαίνεται ότι σύντομα θα αποκαταστήσει την αίσθηση της αφής στα άτομα που χρησιμοποιούν προσθετικά μέλη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ δημιούργησαν το πρώτο «διαδραστικό» ηλεκτρονικό δέρμα, το οποίο είναι λεπτό σαν χαρτί, ανταποκρίνεται στο άγγιγμα και την πίεση, ενώ είναι σχεδόν εξίσου εύκαμπτο με το φυσιολογικό.
Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Materials, το ηλεκτρονικό δέρμα διαθέτει αισθητήρα νέας τεχνολογίας, ο οποίος εντοπίζει την υγρασία, την πίεση, το άγγιγμα και τη θερμοκρασία.
Επίσης, διαθέτει LED που ανάβουν κάθε φορά που αυτό δέχεται κάποιο είδος πίεσης (όσο πιο έντονη η πίεση, τόσο πιο έντονος και ο φωτισμός).
Μια παρόμοια εξέλιξη ανακοινώθηκε και από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ερευνητές του οποίου ανέπτυξαν έναν αισθητήρα με τις ίδιες ιδιότητες, που όμως παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία στην αφή, μεγαλύτερη και από εκείνη του φυσιολογικού δέρματος!
Πρόσφατο δημοσίευμα της New York Post αναφέρει ότι ο νέος αισθητήρας μάλλον θα χρησιμοποιηθεί σε προσθετικά μέλη βετεράνων, που έχουν χάσει κάποιο από τα άκρα τους.
Τεχνητό δέρμα ανέπτυξε πρόσφατα και επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion – Israel στη Χάιφα, η οποία δημιούργησε έναν εύκαμπτο αισθητήρα που θα τοποθετείται στο δέρμα των προσθετικών μελών και θα επιτρέπει σε όσους τα χρησιμοποιούν να αισθάνονται τις περιβαλλοντικές συνθήκες και έτσι να έχουν μια πιο φυσιολογική ζωή.