Η αναιμία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Σάββατο, 03 Αυγούστου 2013 00:20
UPD:00:20
SHUTTERSTOCK

Στην μείωση του κινδύνου βοηθά η σωστή διατροφή και συγκεκριμένα η κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο.

A- A A+

Τι σχέση μπορεί να έχει η αναιμία με την άνοια; Σύμφωνα με νέα έρευνα η σχέση είναι μάλλον μεγάλη, αφού όσοι παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από αυτήν.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου και ερυθρών αιμοσφαιρίων αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες προσβολής από άνοια, πιθανόν λόγω της έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Όπως εξηγεί η δρ Kristine Yaffe από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνας, η αναιμία ίσως αποτελεί δείκτη κακής υγείας γενικά, ενώ τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, που είναι αποτέλεσμα της αναιμίας, ίσως είναι αυτά που παίζουν ρόλο στη συγκεκριμένη σχέση.

«Η μείωση του οξυγόνου στον εγκέφαλο κάνει πιο αδύναμη τη μνήμη και τις ικανότητες της σκέψης, ενώ μπορεί να συμβάλλει στη βλάβη που προκαλείται στους νευρώνες», είπε.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 2.500 άτομα ηλικίας από 70 έως 79 ετών, ενώ κατά την έναρξή της τα 393 παρουσίαζαν αναιμία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, ο κίνδυνος που διέτρεχαν τα άτομα αυτά να προσβληθούν από άνοια είναι μεγαλύτερος κατά 41%. Ωστόσο, μπορεί να μειωθεί με τη βοήθεια της διατροφής και συγκεκριμένα με την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Στις τροφές αυτές ανήκουν οι ξηροί καρποί, το συκώτι, το σπανάκι, οι φακές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Neurology.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή