Τα κριτήρια για την κινητικότητα στο Δημόσιο

Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2013 11:59
UPD:14:15
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Σήμερα γίνεται κατανοητό και στον πλέον δύσπιστο ότι η αξιολόγηση όλων όσοι εισέρχονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας θα γίνει με τρόπο αντικειμενικό, δίκαιο και διαφανή, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά που έχουν εντοπιστεί στη δημόσια διοίκηση», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

A- A A+

Υπουργική απόφαση με την οποία ορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγονται οι υπάλληλοι που τίθενται σε κινητικότητα εξέδωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως βαρύνουσα παράμετρος στην αξιολόγηση του υπαλλήλου αναδεικνύεται ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο.

Την ανώτατη βαθμολόγηση λαμβάνουν οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και όσοι εισήχθησαν με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Μοριοδοτούνται επίσης οι διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και ενισχύονται οι νεότεροι υπάλληλοι αφού η μοριοδότηση των πρώτων χρόνων υπηρεσίας στο Δημόσιο είναι αυξημένη.

Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησης των τελευταίων οκτώ ετών.

Αρνητική μοριοδότηση υπάρχει σε περίπτωση εμπλοκής δημοσίου υπαλλήλου σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Η υπουργική απόφαση

Η διαδικασία της μοριοδότησης θα γίνει από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των εμπλεκομένων Υπουργείων και φορέων. 

Ειδικότερα, θα συγκροτηθούν Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια  από ένα μέλος του ΑΣΕΠ ως πρόεδρο,  τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης ή της Διεύθυνσης Διοικητικού/ Προσωπικού του οικείου φορέα ως εισηγητή και ένα προϊστάμενο άλλης Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης  του ίδιου φορέα, με τους αναπληρωτές τους.

Σε δήλωσή του ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αναδεικνύονται οι αρχές στις οποίες θα στηριχθεί για μία σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Όπως είπε, αυτές είναι η αξιοκρατία, η αξιοσύνη, η εμπιστοσύνη, αλλά και ηαυστηρότητα, όπου αυτή είναι επιβεβλημένη.

«Σήμερα γίνεται κατανοητό και στον πλέον δύσπιστο ότι η αξιολόγηση όλων όσοι εισέρχονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας θα γίνει με τρόπο αντικειμενικό, δίκαιο και διαφανή, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά που έχουν εντοπιστεί στη δημόσια διοίκηση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατακερματίζουν τη δημόσια διοίκηση

Για κατακερματισμό της δημόσιας διοίκησης και ταπείνωση του ΑΣΕΠ έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος, σχολιάζοντας τα κριτήρια της «αρνητικής» μοριοδότησης για την κινητικότητα στο δημόσιο.

Ο κ. Μητρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με πρωτοφανή αναχρονισμό ξανανοίγει υπαρκτές ή ανύπαρκτες πληγές δεκαετιών που γέννησε το δικομματικό σύστημα, αντί να τις ξεπερνά με προοδευτικές, ενωτικές και σύγχρονες μεθόδους, που αρμόζουν σε κράτος του 20ου αιώνα».

«Το μνημονιακό κράτος χωρίς κοινωνικό πρόσωπο, χωρίς αρχές, χωρίς συνεκτική δομή και συνολικό όραμα αναβάθμισης της κοινωνίας, επιστρέφει με ορμή σε προδημοκρατικές εποχές», προειδοποίησε, τονίζοντας ότι η άμεση ανατροπή αυτής της πορείας γίνεται σήμερα επιτακτικό καθήκον όλων των Ελλήνων.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Αποφασίζουν και διατάζουν

«Με διαδικασίες εξπρές, πρόχειρες και χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, ο κ. Μητσοτάκης αποφασίζει μέσα στον Αύγουστο για την καρατόμηση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων», σχολίασε από την πλευρά της η τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μ. Χρυσοβελώνη. «Μετά την ψήφιση της τροπολογίας από τους εντολοδόχους της Τρόικα που προβλέπει ότι με Προεδρικά Διατάγματα θα οργανώνονται, θα συγχωνεύονται ή θα καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για προγραφές αθώων πολιτών και μάλιστα με μανδύα νομιμότητας. Κατ’ ουσίαν αποφασίζουν και διατάζουν», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή