Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις της «Μαντάμα Μπαττερφλάι»

Επισφράγιση μιας επιτυχημένης χρονιάς για την ΕΛΣ
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013 15:18
UPD:15:26
Xάρης Ακριβιάδης

Οι τέσσερις παραστάσεις της «γιαπωνέζικης τραγωδίας» του Πουτσίνι, που παρουσιάστηκαν έως και χθες στο Ηρώδειο, κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού.

A- A A+

Με εντυπωσιακό τρόπο ολοκληρώθηκε η καλλιτεχνική περίοδος 2012 - 13 για την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), με την μεγάλη επιτυχία της «Μαντάμα Μπαττερφλάι» να  επισφραγίζει μια επιτυχημένη χρονιά.

Οι τέσσερις παραστάσεις της «γιαπωνέζικης τραγωδίας» του Πουτσίνι, που παρουσιάστηκαν έως και χθες στο Ηρώδειο, κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού που γέμισε ασφυκτικά το Ρωμαϊκό Ωδείο.

Διαχρονική σκηνοθετική άποψη

STEFANOS
Ο σκηνοθέτης Ούγκο ντε Άνα εστίασε στην διαφορά μεταξύ της αμερικάνικης και της ιαπωνικής κουλτούρας, αλλά και στην συναισθηματική ένταση της Μπαττερφλάι, μέσα από μια διαχρονική σκηνοθετική άποψη με αναφορές σε συμβολικές εικόνες των δύο πολιτισμών.

Μια παράσταση με κινηματογραφική διάσταση

Τα λιτά -  ιαπωνικής αισθητικής - σκηνικά σε συνδυασμό με τις προβολές έδωσαν μια κινηματογραφική διάσταση στην παράσταση, ενώ τα πολύχρωμα εντυπωσιακά αυθεντικά γιαπωνέζικα κιμονό και η κινησιολογία πρωταγωνιστών και χορωδίας είχαν αναφορές στο θέατρο Καμπούκι.

Ερμηνείες υψηλού επιπέδου

XΆΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΆΔΗΣ
Οι δύο διανομές των τραγουδιστών εντυπωσίασαν. Στην πρώτη,  τον ρόλο της Μπαττερφλάι ερμήνευσε σπαρακτικά η Μαρία Λουίτζα Μπόρσι, ενώ υψηλού επιπέδου ερμηνείες έδωσαν οι συμπρωταγωνιστές της Δημήτρης Πλατανιάς και Βάλτερ Φρακάρο. Στην δεύτερη διανομή,  η δική μας Τσέλια Κοστέα εντυπωσίασε με τη βαθιά συγκινητική ερμηνεία της, ενώ μαζί της καταχειροκροτήθηκαν ο Διονύσης Σούρμπης και ο Λουτσάνο Γκάντσι. Τη διανομή συμπλήρωσαν άξιοι ξένοι και έλληνες μονωδοί: Η Ολέσυα Πέτροβα, ο Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, ο Χαράλαμπος Βελισσάριος, ο Τάσος Αποστόλου, ο Πέτρος Σαλάτας, ο Παύλος Σαμψάκης, ο Σωτήρης Κολυδάς, η Αμαλία Αυλωνίτη, η Βάγια Κωφού, η Φωτεινή Χατζιδάκη και ο μικρός Πάτρικ Φαρούγγιας.

Η Ορχήστρα της ΕΛΣ, υπό την μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού, Μύρωνα Μιχαηλίδη, κατέκτησε υψηλότατο επίπεδο απόδοσης, φωτίζοντας τις λεπτές αποχρώσεις της μουσικής του Πουτσίνι, ενώ και η Χορωδία της Λυρικής, υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου, απέδωσε με επιτυχία τα υπέροχα χορωδιακά του έργου.

Δρώμενο -  έκπληξη στον προαύλιο χώρο του Ηρωδείου

XΆΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΆΔΗΣ

Στον προαύλιο χώρο του Ηρωδείου ένα μικρό σχήμα μουσικών της Ορχήστρας (φλάουτο και άρπα) ερμήνευσε μουσική από την Ιαπωνία.

Με ένα πρωτότυπο δρώμενο  - έκπληξη καλωσόρισε η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τους θεατές των τεσσάρων παραστάσεων της «Μαντάμα Μπαττεφλάι». Στον προαύλιο χώρο του Ηρωδείου ένα μικρό σχήμα μουσικών της Ορχήστρας (φλάουτο και άρπα) ερμήνευσε μουσική από την Ιαπωνία, καθώς και θέματα από το εμβληματικό έργο του Πουτσίνι. Παράλληλα, οι μουσικοί μοίρασαν βεντάλιες και ενημερωτικό υλικό στους θεατές.

Ενημέρωση για τον υπουργό Πολιτισμού

XΆΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΆΔΗΣ

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου στο ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣ, την Δευτέρα 29 Ιουλίου, παρέστη ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός συζήτησε με τον πρόεδρο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, θέματα που αφορούν την πορεία του Οργανισμού, ενημερώθηκε για τα τρέχοντα ζητήματα και εξέφρασε την στήριξη του προς την ΕΛΣ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς