Μια νέα ανακάλυψη που δείχνει ότι το μέλλον της αναγεννητικής ιατρικής διαγράφεται λαμπρό, έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Οξφόρδης μελέτησαν το ψάρι ζέβρα και συγκεκριμένα την αντίδραση της καρδιάς του όταν υφίσταται βλάβη και διαπίστωσαν ότι έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται!
Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, το ψάρι ζέβρα μπορεί να χάσει το 20% του μυοκαρδίου του χωρίς να υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες, καθώς ο οργανισμός του έχει την ικανότητα να θεραπεύει αυτό το πρόβλημα σε διάστημα οκτώ εβδομάδων!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ιδιότητα αυτή δεν υπάρχει στα θηλαστικά, παρά μόνο σε ορισμένα νεογέννητα, ο οργανισμός των οποίων μπορεί να δημιουργήσει νέο καρδιακό ιστό, όταν αυτός υφίσταται βλάβη.
Πάντως, ακόμη και σ' αυτές τις περιπτώσεις η συγκεκριμένη ικανότητα χάνεται πριν την ενηλικίωση, με αποτέλεσμα κατά τα καρδιακά επεισόδια τα κύτταρα να πεθαίνουν και ο ιστός να παρουσιάζει βλάβη.
Παρόμοια αποτελέσματα με τα παραπάνω είχε παρουσιάσει και παλαιότερη μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Χάρβαρντ.
Το ψάρι ζέβρα χρησιμοποιείται σε μελέτες συχνά, επειδή το γονιδίωμά του έχει χαρτογραφηθεί πλήρως, το σώμα του είναι διάφανο και τα έμβρυα που αναπτύσσονται είναι αρκετά εύρωστα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη βλάβη που προκαλεί στην καρδιά η καρδιακή ανεπάρκεια και τα καρδιακά επεισόδια.