Και καρκίνο του οισοφάγου προκαλεί ο ιός HPV

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013 19:08
UPD:19:27
SHUTTERSTOCK

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην παρουσία του ιού και τον καρκίνο και διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες που έχει κανείς να προσβληθεί από την επάρατη νόσο αυξάνονται στο τριπλάσιο.

A- A A+

Τριπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο στον οισοφάγο διατρέχουν όσοι προσβάλλονται από τον ιό HPV, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας μελέτησαν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην παρουσία του ιού και τον καρκίνο και διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες που έχει κανείς να προσβληθεί από την επάρατη νόσο αυξάνονται στο τριπλάσιο.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, συνήθως προκαλείται μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του οισοφάγου, η οποία ονομάζεται πλακώδες καρκίνωμα οισοφάγου και συνήθως εντοπίζεται όταν είναι ήδη αργά.

Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι ο πιο συχνός σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του οισοφάγου και παρόλο που στην Αυστραλία είναι σπάνιος, αποτελεί την έκτη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι βασικές αιτίες πρόκλησης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ, καθώς επίσης η κατανάλωση πολύ ζεστών ροφημάτων, μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος και πιθανόν κάποιες περιβαλλοντικές τοξίνες που εισέρχονται στον οργανισμό με τις τροφές.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμού.

«Ένα από τα κύρια προβλήματα που υπάρχει σ' αυτή τη μορφή καρκίνου, είναι το γεγονός ότι συνήθως εντοπίζεται αργά, γι' αυτό και η θνησιμότητα εξαιτίας της είναι αρκετά μεγάλη», αναφέρει ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, δρ Surabhi Liyanage.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή