Τυνησία: Κυβερνητική κρίση μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικού εταίρου τους

Νέα κυβέρνηση ζητεί το κεντροαριστερό Ετακατόλ
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013 17:43
UPD:18:53
REUTERS/ANIS MILI

Η αστυνομία έχει περιβάλει με συρματοπλέγματα πλατεία της Τύνιδας, στο πλαίσιο των μέτρων ασφάλειας εξαιτίας των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών.

A- A A+

Το κοσμικό σοσιαλδημοκρατικό Ετακατόλ της Τυνησίας, το οποίο συμμετέχει στην κυβερνητική συμμαχία υπό το ισλαμιστικό Ενάχντα, ζήτησε τη Δευτέρα τη διάλυση της κυβέρνησης προκειμένου να αποσοβηθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης.

«Ζητήσαμε να διαλυθεί το κυβερνητικό σχήμα ώστε να συσταθεί μια νέα κυβέρνηση ενότητας, η οποία θα αντιπροσωπεύει μία διευρυμένη συναίνεση», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αρχηγός του κόμματος, Λόμπνι Τζρίμπι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Τυνησία: Ο Στρατός απέκλεισε την πλατεία των επεισοδίων

Ο στρατός της Τυνησίας απέκλεισε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο το πρωί της Δευτέρας, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε μια από τις κεντρικότερες πλατείες της πρωτεύουσας, Τύνιδας. Είχαν προηγηθεί μέχρι τα ξημερώματα συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιπάλους και υποστηρικτές της κυβέρνησης.

«Εάν το Ενάχντα αρνηθεί την πρότασή μας, εμείς θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση», προειδοποίησε ο ίδιος.

Εξάλλου, ο στρατός απέκλεισε με συρματοπλέγματα κεντρική πλατεία στην πρωτεύουσα της χώρας, Τύνιδα, την οποία και κήρυξε «αποκλεισμένη στρατιωτική ζώνη».

Η πλατεία αποτελούσε βασικό σημείο συγκέντρωσης τόσο υποστηρικτών της κοσμικής αντιπολίτευσης όσο και διαδηλωτών φιλικών προς το ισλαμιστικό Ενχάντα (Κόμμα Αναγέννησης).

Ήδη, πάντως, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές άρχισαν να ανασυντάσσονται σε σημείο πέριξ της πλατείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή