Αίγυπτος: Εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό να διατάζει συλλήψεις

Με προεδρικό διάταγμα
Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013 22:30
UPD:23:17
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Αντίπαλοι του ανατραπέντος Μοχάμεντ Μόρσι διαδηλώνουν στην πλατεία Ταχρίρ, μετά από κάλεσμα του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Μετά τις διαδηλώσεις της Παρασκευής, ο στρατός αναμένεται να κινηθεί δυναμικότερα κατά των ισλαμιστών.

A- A A+

Εξουσιοδοτημένος να διατάσσει συλλήψεις πολιτών είναι πλέον ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χάζεμ Ελ Μπεμπλάουϊ, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Άντλι Μάνσουρ.

Εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας δήλωσε, πάντως, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Αλ Αχράμ ότι δεν υπάρχει κατά νού κανένα σχέδιο ο κ. Μάνσουρ να κηρύξει την Αίγυπτο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Νωρίτερα, όπως αναγνώρισαν οι αιγυπτιακές αρχές, ένας ακόμη πολίτης σκοτώθηκε, ενώ τουλάχιστον άλλοι 40 είναι τραυματίες, μετά από τις παρατεινόμενες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Το τελευταίο 24ωρο οι συγκρούσεις έχουν επικεντρωθεί στο νότιο τομέα του Καΐρου, αλλά και στην επαρχία. Ο άτυχος πολίτης έχασε την ζωή του στο Πορτ Σάιντ, στην διώρυγα του Σουέζ. Παράλληλα, σημειώνονται εμπρησμοί οχημάτων.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Σε στρατιωτική εγκατάσταση ο Μόρσι

Δύο δικηγόροι, οι οποίοι έλαβαν άδεια να συναντηθούν με τον ανατραπέντα πρόεδρο, δήλωσαν ότι κρατείται σε στρατιωτική εγκατάσταση.

Δήλωσαν επίσης ότι ο κ. Μόρσι αρνήθηκε να τους δεχθεί και τούς παρέπεμψε σε συνεργάτη του.

Σύμφωνα με τον επίσημο κυβερνητικό απολογισμό, το τελευταίο διήμερο έχουν χάσει τη ζωή τους 73 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες φθάνουν τους 200.

Ωστόσο, ο απολογισμός κυβέρνησης και στρατιωτικών αμφισβητείται τόσο από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται πολιτικά ο ανατραπείς πρόεδρος, όσο και από το εξωτερικό.

Στο Κάιρο φθάνει εσπευσμένα η Άστον

Τις αμέσως ερχόμενες ώρες, θα φθάσει αεροπορικώς στο Κάιρο η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Κάθριν Αστον, «για συνομιλίες με την μεταβατική κυβέρνηση», βεβαιώθηκε εξάλλου το βράδυ της Κυριακής από συγκλίνουσες πηγές στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή